fallback

Възможно е актуализиране на бюджетната прогноза заради минималната заплата

Преизчисляване на пенсиите не е в правомощията на служебния кабинет, припомни социалният министър Гълъб Донев

11:33 | 07.02.17 г.

Ако механизмът за определяне на минималната работна заплата, който се очаква да бъде разработен от служебния кабинет и социалните партньори, налага актуализиране на бюджетната прогноза 2018-2020 г. в частта за минималното възнаграждение, то необходимото ще бъде направено. Това каза в интервю за БТА служебният социален министър Гълъб Донев. 

Той припомни, че механизмът е приоритет за служебното правителство и това е била темата на първата му среща със социалните партньори.

Досега още не е постигнато съгласие за общ механизъм за определяне на минималната работна заплата.

Общото в представените към момента проекти е обединяването около факторите, които се взимат предвид при определяне на минималната работна заплата, заложени в чл.3 на Конвенция 131 на МОТ за определяне на минималната работна заплата, а именно социални - нуждите на работниците и техните семейства, и икономически - изискванията за икономическо развитие, нивото на производителността на труда и достигането и поддържането на високо ниво на заетост, обясни министърът.

На база на представените предложения е изготвен списък с индикатори - статистически показатели, които ще се използват при изготвянето на механизъм за определяне на минималната заплата. Има разработени предложения на варианти на механизъм, но ще пристъпим към конструктивен социален диалог и с аргументи ще надграждаме постигнатото, посочи Донев.

Относно искането на пенсионерските организации за преизчисляване на пенсиите Гълъб Донев каза, че по данни на Националния осигурителен институт, ако се преизчислят всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до края на 2016 г. с осигурителния доход за 2015 г., който е 726,40 лв., необходимите средства за 2017 г. са в размер на 1,5 млрд. лева допълнително за периода януари-декември 2017 г.

За преизчисляване на пенсиите с осигурителния доход за 2016 г., който по предварителни данни се очаква да бъде 768,42 лв., необходимите допълнителни средства ще бъдат около 1,9 млрд. лв. за периода януари-декември 2017 г. Служебният министър подчерта, че преизчисляването на пенсиите се урежда по законодателен път, а такива правомощия служебният кабинет няма.

Що се отнася до мерките за стимулиране на заетостта, Донев каза, че през 2017 г. се очаква да бъде осигурена заетост със средства от държавния бюджет на над 23 хил. безработни и обучение на над 11 хил. безработни. Целта е да се достигне коефициент на безработица (по НСИ) под 8 на сто и коефициент на заетост (15 - 64 г.) от 63,5 на сто, заяви служебният социален министър.

Гълъб Донев съобщи, че съгласно препоръка на ЕК за дълготрайно безработните бюрата по труда ще сключват споразумения за интегриране на безработните над една година. В Споразуменията ще има конкретни ангажименти както на безработния, така и на трудовия посредник, срокове и цели. Според данните на Агенцията по заетостта регистрираните продължително безработни българи през декември 2016 г. са 99 098 (42 на сто от общо регистрираните безработни и с 40 032 по-малко спрямо месец декември 2015 г.). 

Данните сочат, че 54 на сто от всички регистрирани безработни са без квалификация. През декември 2016 г. в бюрата по труда са заявени 9 690 работни места, от тях 1 072 са за специалисти. През третото тримесечие на 2016 г. обезкуражените са 157,6 хиляди, или 11 на сто от неактивните лица.

Служебният министър допълни, че през 2017 г. ще стартират и нови проекти по ОП "Развитие на човешките ресурси", включващи дейности по обучение.

Ще се предоставя професионално обучение на безработни с основно и по-ниско образование или без образование, които са завършили успешно курсове за ограмотяване. Ще се предоставят ваучери за обучение на заети със средно или по-ниско равнище на образование за придобиване на квалификация по професия или по ключови компетентности, като заетите ще имат ангажимент да съфинансират 15 на сто от разходите за обучение.

Приоритетно се финансират проекти, които задържат на работа хора над 54-годишна възраст и хора с увреждания, както и такива, които дават възможност на млади родители да останат на работа чрез осигуряване на социални придобивки от предприятията, отбеляза служебният социален министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:25 | 12.09.22 г.
fallback