fallback

Повишените разходи за здраве догодина няма да се усетят, смята проф. Генчо Начев

С наливане на пари няма да повишим качеството на здравеопазването, ключът е в контрола, каза специалистът

13:33 | 22.11.16 г.

Заложените повече пари в бюджета на Здравната каса за 2017 година няма да се усетят от системата. Това коментира проф. д-р Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина".

По думите му приетият на първо четене бюджет показва, че продължават да се наливат пари в нереформиран сектор. Все пак проф. Начев заяви, че бюджетът не е лош и е необходим, още повече, щом има увеличение. 

"Това, което не ми харесва в този бюджет, е, че продължават да се наливат пари в нереформиран сектор. Тоест, не трябва да мислим тези пари - с 250 милиона повече, защото те няма да се усетят, тъй като една голяма част от тях отиват за лекарства и болнична помощ, като съотношението е 1:1, което не съществува никъде по света. В други страни това съотношение е 1: 2,5 средно, като по-голяма част от парите са за болничната помощ", поясни Начев.

Нека не си мислим, че с наливане на пари ще повишим качеството на здравеопазването, каза проф. Начев.

Разковничето за него е в контрола. "Защото никой не следи за качеството на медицинските услуги, за което си говорим от 15 години, но нищо не става", посочи той.

По думите му в България няма приети правила за добра медицинска практика. Само след приемането им ще се посочи кое е качествено лечение и кое не е. Без да се приемат тези правила, не можем да говорим за качество и още по-малко за контрол на това качество, каза лекарят.

Необходимо е и да има регистър за всяка една специалност и всеки болен да се вкарва в него в реално време в момента на постъпването му в болницата. Касата не трябва да плаща за даден случай, ако той не е вписан в регистъра. Само така може да има контрол, иначе, ако е доброволен регистърът, не е контрол. Със сигурност ще има съпротива, но това е пътят, каза професорът.

Проф. д-р Генчо Начев не смята, че съдебното решение на Върховния административен съд, отменил онези части от наредбата, с които се въвежда пръстовата идентификация в болниците, би се отразило на работата на лечебните заведения. Той отказа да коментира решението на съда, което е все още неокончателно.

Като един от привържениците на идеята за пръстовите отпечатъци проф. Начев каза, че според него това би подпомогнало по-добрия контрол, но системата и трябвало да докаже целесъобразността си в следващите поне 6 месеца или година.

"Малко време е минало от въвеждането на пръстовите отпечатъци и важно е как е организирана тази работа", уточни той.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:16 | 10.09.22 г.
fallback