fallback

Горанов: Не е ясно дали ГЕРБ загуби от това, че не спечели президентските избори

Ако някой се изкуши да си играе с бюджета за 2017 г., ще се разбере от всички, коментира финансовият министър

21:34 | 18.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Не е ясно дали ГЕРБ загуби от това, че не спечели президентските избори. Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов в предаването “Панорама” на БНТ.

Нямаме кредит в тази конфигурация на Народното събрание да носим отговорност за управлението, посочи той, като допълни, че през втората година от мандата на правителството от ГЕРБ са се подчинявали на “капризите” на партиите, които са били готови да ревизират подкрепата си за кабинета.

За икономиката Горанов посочи, че е в подем и подчерта, че двете години от управлението не са загубено време за разлика от времето на управлението на предишното правителство и българската икономика е една от най-бързо растящите в Европейския съюз (ЕС).

Що се отнася до бюджета за 2017 г., финансовият министър изтъкна, че той е минал в Народното събрание на първо четене с гласовете на партиите, които подкрепят правителството. Той определи подкрепата им като достойно решение, с което носят обща отговорност за управлението, въпреки ситуацията.

“Стигнахме дотам да настояваме да се приеме бюджет, изготвен от нашето мнозинство и от правителство в оставка, само и само да знаем, че поне още една година финансовият план на държавата ще е ясен”, коментира Владислав Горанов. “Важно е държавата да има прилична перспектива”, допълни той.

Горанов посочи, че ГЕРБ не са ползвали бюджета с популистки цели, защото по време на кампанията кандидатът на партията не се е изкушил да излезе извън рамката на правомощията й.

Той допълни, че не е било възможно ГЕРБ да чака 13 ноември, за да каже какво ще заложи в бюджета за 2017 г., макар и да са се опитали да се пазят от това бюджетът да е инструмент за правене на политика по повод на президентската кампания.

Финансовият министър посочи, че има уверението на отговорните партии, че няма да правят социални експерименти с бюджета преди второто четене. Ако някой се изкуши да си играе, ще се разбере от всички, коментира той.

“Не е редно, особено когато се очаква няколко месеца да имаме изпълнителна власт, подчинена на президента, да допускаме под съмнение да се поставя финансовия план на държавата”, каза още Горанов.

Той подчерта, че с бюджета се увеличават някои доходи, запазва се стабилността, намалява се дългът на държавата заради заложените по-големи погашения, запазва се “функционирането на една модерна държава, една от най-добрите по растеж”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:15 | 12.09.22 г.
fallback