fallback

Търговците на горива ще подават заявления пред НАП за новите обезпечения

Държавата ще усвоява обезпеченията при наличие на непогасени и изискуеми задължения по ДДС

12:07 | 05.08.16 г.

Търговците с течни горива ще подават заявления пред Националната агенция за приходите (НАП) при предоставяне на обезпечение за търговия с горива. Това предвиждат предложения на Министерството на финансите за промени на Правилника за прилагана на Закона за ДДС, публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg.

Становища по текстовете ще се приемат до 18 август.

Поправките са свързани с промените в Закона за ДДС, приети миналия месец. Те предвиждат търговците на течни горива задължително да предоставят обезпечение в пари, държавни ценни книжа или банкова гаранция за една година.

Минималният праг на стойността на доставени горива е 25 хил. лева, записано е в закона.

Заедно със заявлението, което трябва да бъде подадено в 7-дневен срок от възникналото обстоятелство, търговците ще трябва да предоставят на данъчната администрация и копие от платежното нареждане за внесена парична сума, извлечение от сметка при държавни ценни книжа или оригинал на банковата гаранция, предвиждат поправките в правилника.

При промяна на размера на обезпечението търговците ще трябва да подават и ново заявление пред НАП.

При непогасени и изискуеми задължения по ДДС данъчната администрация ще усвоява предоставеното обезпечение по реда на публичното изпълнение, т.е. чрез съдебен изпълнител, предвиждат още поправките. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
fallback