fallback

Калфин: Пенсионната система се стабилизира

Ниските доходи са основната причина на отлив на работна ръка в България, смята вицепремиерът

22:20 | 22.04.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Снимка: БТА

Пенсионната система на България се е стабилизирала, и то дългосрочно. До този извод стигна вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в предаването Панорама на БНТ.

Въпреки това той призна, че има критики към нея, но няма повод реален тя да се променя. 

Малко преди участието на Калфин в предаването стана ясно, че Министерството на финансите готви нова сериозна реформа на втория пенсионен стълб. Бъдещите втори пенсии от частните пенсионни фондове ще са пожизнени, но ще се изплащат от общ пул, а не от индивидуалните партиди на осигурените, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), публикувани в петък късния следобед на страницата на ведомството. 

Същевременно Калфин заяви, че има много позитивни неща в социалната политика, които са се променили. „Променихме принципите, по които се изплащат детските добавки, а усилията, които полагам, да се увеличават доходите от труд, дават резултат“, заяви вицепремиерът. По думите му безработицата спада и сега е под средната европейска стойност.

Въпреки това социалният министър призна, че има и много неща, които предстои да се реформират.  „Вече работим и това е изключително важен въпрос. Това е реформата в ТЕЛК-те и цялата система за установяване на медицински проблеми, след това политиката, която следва след тях е остаряла, пречи”, подчерта той. 

„Много промени трябва да се направят в системата за ТЕЛК-овете и тази, в която се установяват медицински проблеми. А политиката, която се следва, е остаряла, несправедлива, тромава е и пречи“, каза той. По думите му вече е проведена среща с представители на организацията на хората с увреждания. „И те приеха концепцията така, както сме я внесли. Почваме да пишем по законодателство, ангажирали сме Европейската комисия, Световната здравна организация, които имат методика. Това е много важна реформа“.

Държавата трябва да покаже повече грижа за родителите на малките деца, каза още Ивайло Калфин. По думите му ранното приемане на деца в ясли и детски градини ще има значителен и видим ефект върху обществото и за тези, които ходят на работа и могат да си тръгнат по-рано, и за тези, които нямат средства за детски градини.

Вицепремиерът коментира и темата за липсата на достатъчно добре квалифицирана работна ръка.

„Ниските доходи са основната причина на отлив на работна ръка в България. За да се отдалечи моментът, в който ще имаме повече пенсионери от работещите, трябва да се помисли за увеличаване на доходите. Например, в сезонната работа в България недостига персонал, но това не е чудно. Всяка година 80 000 българи отиват да работят в Гърция“, каза Калфин.

Социалният министър отбеляза още, че позицията на президент не го привлича, понеже мисли, че има и други фигури, които събират в себе си нужните качества на балансьор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:27 | 12.09.22 г.
fallback