fallback

Муравей Радев: Докладът ще покаже веригата от фирми бушони, които източиха КТБ

Вече знаем кои са виновни за превръщането на КТБ в пирамида, коментира финансистът

10:30 | 16.02.16 г. 11

Международното разследване на Alixpartners, чието разсекретяване правителството поиска вчера, ще покаже „кой открадна парите от КТБ и къде са те”. Това коментира в студиото на bTV бившият финансов министър Муравей Радев. Той предположи, че в доклада това до голяма степен е показано.

„Ще научим веригата от фирми бушони, които източиха КТБ”, коментира финансистът.

Според него от доклада на Alixpartners ще научим нещо важно, което обаче няма да е достатъчно да се върнат парите – веригата от фирми бушони, които източиха ресурса на банката по неведоми пътища, и така из Европа се появиха „някакви белгийци, които твърдят, че са притежатели на тези огромни апетитни активи“.

По думите му едва 15-20% от откраднатите пари ще бъдат върнати. Те ще се разпределят, както е посочено в закона, но няма да стане скоро, прогнозира финансистът. 

Проследяването на информацията от доклада обаче може да е “опасно занимание – част от веригите може да не са проследени докрай, ако бъдат оповестени тези с недовършено разследване, може да вдигнем гълъбите и да се заметат следите”, предупреди Радев.

Според експерта публикуваните от Фонда за гарантиране на влоговете в банките списъци съдържат много важни неща – кои фирми и лица са взели необезпечени кредити, защото това е основната причина за фалита и пряка причина за търсене на отговорност на лицата, които са са ги отпуснали. Разбрахме и лицата с преференциални кредити, разбрахме и кои лица са купили тези задължения, посочи Радев.

Разбрахме и че голяма част от политическия елит, „една голяма палитра от всички власти и отговорни институции”, е имала кредити и депозити в КТБ, което обяснява как КТБ много бързо „от нищото стана нещо много голямо и как институционалният чадър допринесе за нездравите прехвърляния, които доведоха до превръщането на КТБ в пирамидата, до източването и фалита на банката”, каза финансистът.

На въпрос дали има пряка връзка между информацията за разсекретяване на доклада от международното разследване за КТБ и спирането на търговете за магистрала „Хемус“, той коментира, че няма такава пряка зависимост.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
fallback