fallback

Публичните добивни компании ще съобщават за плащания към правителството

КФН ще води публични регистри на фондовете за рисков капитал, предвижда проект за промени в законодателството

11:36 | 21.12.15 г.

Компаниите от добивната и дърводобивната промишленост, които са допуснати за търговия на регулиран финансов пазар, ще трябва да публикуват в годишните си доклади и плащанията, които са направили към правителствата на държавите, в които извършват дейност.

Това е предвидено в проект за промяна в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, публикуван за обществено обсъждане.

Целта на изискването е по-голяма прозрачност на плащанията, които се извършват към органите на изпълнителната власт, е записано в мотивите към законопроекта.

С промените се въвеждат изискванията на европейското законодателство. Те залагат и на задължително публикуване на шестмесечни финансови отчети за дейността на емитентите, както и включване на декларация за добро корпоративно управление в годишните финансови отчети.

Новите текстове ще хармонизират режимите за разкриване на дялово участие за притежавани големи части от правата на глас, разширяват и правомощията за налагане на санкции, например при неизпълнение на задължения за разкриване на информация за дяловото участие, са предвидили още авторите на проекта.

С измененията в законодателството Комисията за финансов надзор ще следи работата на фондовете за рисков капитал и за социално предприемачество. Те ще бъдат задължени да се впишат в специални регистри на Комисията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:46 | 09.09.22 г.
fallback