IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павлов: Лошите кредити и провизиите са сред източниците на уязвимост за банките

Необходима е консолидация на малките играчи, коментира в предаването „Invest/Or” главният икономист на УниКредит Булбанк

10:49 | 07.12.15 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов в седмичното обзорно пазарно предаване &bdquo;Invest/Or&rdquo;.<em> Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов в седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or”. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сравнително високото равнище на лошите кредити и размерът на провизиите са двата основни източника на уязвимост за българския банков сектор. Това коментира главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов в седмичното обзорно пазарно предаване на Bloomberg TV Bulgaria „Invest/Or”, излъчено на 6 декември.

„Като се има предвид балона с цените на недвижимите имоти, през който премина българското стопанство и българският банков сектор през последните 10 години, и като се има предвид кризата с КТБ през миналата година, мисля, че секторът изглежда повече от задоволително“, оцени Павлов състоянието, в което се намира банковият сектор на финала на 2015 г.

„Повечето от причините за кризата от 2008-2009 г. бяха адресирани от самите банки, защото те преминаха през много по-изискващи стандарти за отпускане на кредити. Също така редуцираха зависимостта от външно финансиране, като за това вече не можем да говорим като за проблем“, продължи той, посочвайки, че външната позиция на банките е положителна.

През октомври банките реализираха втората си най-висока печалба за 2015 г., докато лихвените проценти по депозитите се понижиха до ново рекордно дъно, а лихвите по кредитите продължават да спадат. Тези тенденции бяха засегнати в рубриката „Актив на седмицата“. В десетия месец на годината 28-те банки, които оперират в България, спечелиха близо 112 млн. лв.

Главният икономист на УниКредит Булбанк прогнозира, че секторът ще завърши 2015 г. с печалба, близка до миналогодишната, основно заради по-високия нетен лихвен доход. Павлов отчете и нарастването на административните разходи на банките, като го отдаде на липсата на консолидация в сектора и на факта, че съотношението приходи/разходи „все още е на много комфортни нива“, което е под 50%.

Кристофор Павлов каза, че е съвсем разбираемо в края на годината банките да заделят повече провизии, въпреки че към октомври те са близки до нивата от 2014 г., на фона на задаващия се преглед на качеството на активите. Икономистът определи провизиите като „голямата неизвестна“ при формиране на крайния финансов резултат на сектора за 2015 г.

Той коментира, че през 2018 г. банките ще бъдат изправени пред нов подход за оценяване на риска от кредитната дейност, за признаване на загубите от кредитна дейност и за формирането на провизии. Главният икономист на УниКредит Булбанк обясни, че идеята на подхода е да се премине към контрацикличен начин на формиране на провизии в сектора, но се смята, че първоначално ефектът ще бъде в посока увеличаване на провизирането. Павлов изтъкна, че и по тази линия може да се очаква ръст на разходите за банковата система.

„В периферията на банковия сектор продължава да има известен брой малки играчи, които са неефективни. Те просто са толкова малки, че не могат да генерират онези икономии от мащаба, които са им необходими, за да се справят с конкурентния натиск, който идва от по-големите и по-добре установени играчи“, заяви Павлов по отношение на очакваната консолидация в банковата индустрия. „Необходима е консолидация на малките играчи, за да бъдат добре позиционирани на пазара и за да могат да се справят с конкурентния натиск, който идва от останалите банки“.

Според него лихвите все още са високи и той очаква последващото им намаление. През октомври средната лихва по новопривлечени депозити в левове спада до 1,41%, а по тези в евро – до 1,21%. Лихвените проценти по кредитите през месеца пък са средно 10,51% за левовите потребителски заеми и 5,6% за жилищните.

Сред темите на разговор бяха и евентуалните ефекти от решението на Българска народна банка от 2016 г. да започне да налага отрицателна лихва върху свръхрезервите на банките у нас. Нейният размер ще бъде -0,3%, колкото е и лихвата по резервите на банките от еврозоната в Европейската централна банка.

Повече по тази тема, а и целия разговор с Кристофор Павлов от УниКредит Булбанк, гледайте във видеозаписите.

Част I

С главния дилър на ЕвроФинанс АД Павел Николов говорихме за решението на Международния валутен фонд да включи китайския юан при формирането на своите Специални права на тираж. Коментарите на анализатора за предстоящите събития от новата седмица можете да видите във втората част на „Invest/Or”

Част II

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Поздравления, че желаете да знаете истина.Да започнем с нещо елементарно: Каква парична система със златни пари или парична система с незлатни пари се ползва?(За уточнение:Система със златни пари цялост от части и елементи на, с участието на ЦБ държавно ползване на обезпечени със злато париСистема с незлатни пари цялост от части и елементи на, с участието на ЦБ държавно ползване на не обезпечени със злато пари.)Отговорът е: въведена е Система с незлатни пари.Следваща стъпка: Официалните органи съобразяват ли се с качества на ползвани незлатни пари?Истината е: те не се съобразяват с качества на въведени незлатни пари.Съгласни ли сте с тази истина?Ако сте съгласни, значи вече имате осъзнати знания за кардинална предпоставка за наличие на сгрешената парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 8 години
но ще ги повторя ... адекватен отговор и обяснение на истината която сте прозряли а ние не можем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 8 години
написал съм ги ... ама кой да чете ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Не го ощетявай. Моля, посочете критерии за Ваша оценка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
Силно подозирам, че и вие сте открил факта, че парите ви не стоят заключени в банката, а ги дават на заем на други лица и така се създават "изкуствени пари---НЯМА такова нещо. Това е официалната ЛЪЖА! Кредити се отпускат в отношение 1:10 (грубо казано), спрямо реално съществуващата кешова маса. Това, че "пикселово" бай Иван вижда, че има 100 хил по сметка, не значи, че те съществуват в реалният живот кешово. Докато има кеш - ще я има възможността (а за банките - опастността) - да лъсне истината, че ПАРИ РЕАЛНО НЯМА повече 10-15% от това, което "пише в сметката"!Цялата съвременна банкова система е една измама... в която все по-малко хора искат да участват! Изчезне ли кеша (към което се стремите неистово), моментално между хората ще възникне алтернативна ФИЗИЧЕСКА форма на разплащане и обмяна на стоки и услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 8 години
размина ми се почерпката ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 8 години
размина ми се почерпката ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Моля за уточнение, аз не представям идеи, а резултати от мое изследване.Уверен съм, че ако и Вие направите същото изследване, то и Вие ще получите резултатите, с които сега не сте съгласни.Интересно е каква база знания ползвате, за да защитавате Вашата позиция?Полезно е да се отчете, Вие сте написали една истина: Стопанските кризи и щетите са част от нормалното развитие на икономиките, обществата и света.Тази истина е съпроводена и с това, че съответна криза се развива от наличие на съответен причинител. Нима трябва да не отчитаме неговото наличие?Именно сгрешената парична система е причинителят за актуални катастрофални кризи. Разликата между това за наличието на причинителят (сгрешена парична система) и това да не е наличен е известна.Ако не се допускаше тази държавна грешка държавите нямаше да имат сегашни дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 8 години
е сега ако получиш адекватен отговор, аз черпя :):) Това е един от учителите на Танас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
И коя е истината бихте ли ни обяснил? Какво и е сгрешеното на паричната система? Силно подозирам, че и вие сте открил факта, че парите ви не стоят заключени в банката, а ги дават на заем на други лица и така се създават "изкуствени пари" или че има инфлация и парите се обезценяват и това до там ви шокира, че сте готов, да напишете няколко тома трудове (като Танас, нещо ми липсва напоследък) за сбърканата Българска, европейска и световна парична система. Стопанските кризи и щетите са част от нормалното развитие на икономиките, обществата и света. Обществата с "правилната" парична система, без стопански кризи с планова икономика катастрофираха оглушително в края на 80тте години на миналия век. Очевидно 25 год. са достатъчни за да се забрави до какво водят подобни идеи и те да започнат отново да избуяват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още