fallback

Нинова: През 2016 г. хората ще имат повече разходи и ще обедняват

Дългът от 5 млрд. лв. догодина гарантира, че няма да има нужда от нов дълг през следващи години, заяви Димитър Главчев от ГЕРБ

10:54 | 02.12.15 г. 3

Депутати от опозицията и мнозинството застанаха на противоположни позиции в тълкуването си на бюджетната рамка за 2016 г., която бе приета вчера от парламента. Според Димитър Главчев от ГЕРБ българите ще живеят по-добре, а според Корнелия Нинова от БСП Лява България хората ще имат повече разходи и ще обедняват.

„Всички доходи с изключение на минималната работна заплата са замразени. Всичко друго остава на същите нива. По-лошо ще е, защото хората ще имат повече разходи. Ще плащат повече за винетки, за акциз, за местни данъци и такси, а ще имат същите пари, тоест ще обедняват”, коментира пред „Нова телевизия“ Корнелия Нинова.

Според Главчев параметрите на държавния бюджет като цяло означават, че българите ще живеят по-добре през следващата година. Разписаното по негови думи е „в рамките на възможното“.

Димитър Главчев подчерта обаче, че минималната пенсия от 157 лева ще стане 161 лева, а от първи юли ще се повишат всички пенсии, средният доход се очаква да се повиши с 3,6%, а очакваната инфлация е 0,5%, ще има увеличение и за учителските заплати.

Нинова разкритикува управляващите, че не са взели никакво участие в дебата и такъв не се е получил в парламента при обсъждането вчера на бюджета на НЗОК и на ДОО. От своя страна Главчев посочи, че бюджетните рамки са били достатъчно аргументирани.

Депутатите имат разногласия и по отношение на това дали бюджетът гарантира финансова стабилност. Корнелия Нинова твърди, че бюджетът няма да постигне финансова стабилност, защото „5 милиарда лева нов дълг означават финансова нестабилност или поне влошаване на финансовото състояние на държавата“.

Главчев аргументира решението за новия дълг с покриването на дефицита и стари задължения, което по думите му означава, че няма да се взима нов дълг през следващи години.

Нинова обаче изтъкна, че не е необходимо да се взима нов заем и посочи, че БСП предлага алтернатива – да се използва част от държавния резерв, в който има достатъчно ресурс – 11 милиарда лева. Според нея, когато е наличен резерв над задължителния минимум от 4,5 милиарда лева, трябва да се ползва, без да се тегли заем.

Нинова напомни и че догодина ще има с 1% по-малко европари, което означава, че и българската икономика ще разполага с по-малко.

Депутатът от левицата попита за какво ще бъдат похарчени заложените 2 милиарда лева капиталови разходи, като уточни, че те трябва да отидат за увеличение на доходите на хората и повишаване на потреблението. Според Главчев това е възможно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:23 | 10.09.22 г.
fallback