IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златна треска привлича стотици в България

Около 1500 българи в момента практикуват златотърсачество

08:45 | 28.10.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златна треска привлича стотици в България

Над 2000 години след като древните траки са изработили своите изискани златни бижута в България, стотици хора отново гребат нейните реки с надеждата да станат богати в най-бедната страна в ЕС, пише в свой анализ AFP.

Около десетина мъже и една жена са влезли до колене във водите на река Тунджа в централната част на България. Наведени над своите зелени тигани, те старателно измиват чакъла и търсят песъчинки благороден метал, пише агенцията.

„Това място би трябвало да е богато, щом траките са го избрали за своя столица“, каза 59-годишната Милка Ганева, докато сортира камъни със съпруга си в близост до язовир Копринка.

„Златото винаги е било там. Не е случайно, че регионът, в който се намира България, е люлката на тракийската цивилизация“, казва ръководителят на сдружението Кирил Стаменов, добавяйки, че „блясъкът на златото“ сега „привлича хора от всички сфери на живота, особено в бедната страна“.

Потопени под водите на гигантския язовир, построен по времето на комунизма, са руините на древната столица на тракийската цивилизация Севтополис, известна със своите златни бижута и други сложни предмети, изработени от изобилните богатства на реките.

Около 1500 българи в момента практикуват златотърсачество, официално от 2009 г., и дори имат собствена асоциация.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 3
tnm
преди 8 години
Да речем, че не съм златар, а имам в родата си любител-археолог на свободна практика:):) :)Знам със сигурност колко са точните карати на пробата, защото е установена в една от най-реномираните европейски лаборатории, но това е тема на друг разговор.Но си прав, че в Природата няма 24 каратово злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
marin1
преди 8 години
22 карата са 917 проба23 карата са 958 пробаако си му занесла 920 проба (колкото е максимума в природата) нормално е да не го разяде реактива за 22 карата.Обаче - Няма уважаваш себе си златар, който да се доверява на реактив (киселина) при окаратяване над 18 карата! Ако Златото е висок карат (реактива за 18 карата не го хваща) се прави "Огнена" проба - т.е. КупелажОтклоних се доста - не основния въпрос е че в природата 24 каратово Злато НЯМА!Но те на МЗ-ката всички истории са му такива ......Да не говорим че ако златотърсач намери 1 гр. самородно злато - "хвърля капата" от радост :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Още малко и ще кажеш че сме нямали никакви технологии за сондажи.Ако имаш време може като минаваш по всички полски села да питаш старците къде колко сонди за вода са им останали бакшиш точно от онова време, когато твърдиш, че сме нямали технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
tnm
преди 8 години
Максималните карати не са 22, а близо 23. Не съм се занимавалd с добив на злато, но съм носила в ателие парченце, което реактива до 22 карате, не можа да го "хване". Златарят ми каза, че е над 22, но не може да каже колко е с точност:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
pinoccio
преди 8 години
Ако човек отиде до Tavex, ще си осигури по-високи добиви. Но има хора, които си мислят,че с мотика живота по-лесно се тика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
melon
преди 8 години
Добро хоби и нискодоходна професия, ако човек реши да е професионален златотърсач. Но за хоби е супер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 3
Pronto
преди 8 години
Нищо подобно не е установено, защото нито руснаците нито НРБ имаха технологичния и паричния ресурс да правят подробни проучвания. Урановите залежи в Бухово ги откриха германците преди ВСВ. На много места, все още не се знае материалния ресурс под земята, а много от новите технологии правят добива по-икономичен и екологичен /сравнително, доколко минодобивът може някога да е екологичен/За съжаление, българинът е обезвластен и няма никакви права върху подземните ресурси, а и оттам никакъв стимул да търси под земята / а не в реките/. В следствие, природните ресурси се добиват само от мафиотизирани фирми /Мини Марици Изток с концесионна такса от нула е по-емблематичен пример и от Дънди/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
За кво се занимават нали си имат долари, за кво се морат с тея мотики из чукарите ...... :)) Ето може да си "копат и биткойни" например - е сега там хардуерните мотики са малко по-скъпи, но нищо важното е да се копа или печата все тая .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
marin1
преди 8 години
МЗ-тка пак си запалил моторетката сутрин рано :)24-каратовото злато се произвежда от едни, предимно, Швейцарски компании ......В природата е смесено с примеси и чистотата му е 500 - 920 промила (ако ти говори нещо) - т.е. макс 22 карата.Ако наистина си се занимавал с добив на Злато - няма как да не го знаеш горното :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
bgMan
преди 8 години
Поредната въдичка за наивници. Даже им се казва къде точно.СССР и НРБ навремето подробно надупчиха и проучиха всичко в България в търсене и картотекиране на всякакви полезни изкопаеми, особено уран.Та по въпроса за златото - отдавна е установено, че каквото злато има на повърхността вече е взето (най-вече от траките). Основните ни златни находища (подземни) са способни да дадат добив от около 2-2,5 грама злато на тон обработена руда, което е рентабилно само за тези компании в света, които разполагат със собствени технологии.Ентусиастите златотърсачи из реките в България рядко успяват да изкарат и по 100 лв. месечно от дребните златни песъчинки, които намират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още