fallback

Приходите в бюджета растат с 12% към края на август

В основата на увеличението е по-добрата събираемост на приходите, а не игра с цифрите, категоричен е финансовият министър

13:07 | 04.09.15 г. 1

Приходите в бюджета към края на август 2015 година са над 21 млрд. лева, което е 70% от предвидените за тази година и има номинално увеличение от 12 на сто спрямо същия период на миналата година.

Това отчете финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол. Той отговори на въпрос на депутата от БСП – Лява България Георги Търновалийски относно изпълнението на бюджета.

Червеният депутат изрази своите съмнения, че отчетените от правителството ръстове на приходите са факт от игра с цифрите. Търновалийски посочи, че в последните месеци има ръст на вътрешното потребление, което всъщност е причината за увеличаването на ДДС, а не ограничаването на контрабандата, както посочва кабинетът.

Имало е и задържане на данъка в началото на годината, посочи още депутатът.

Финансовият министър посочи обаче, че само приходите от акцизи за първите осем месеца на годината са с 320 млн. лева повече спрямо миналата година.

Според него фактор за увеличаването на приходите са мерки като укрепване и разширяване на правомощията на Агенция „Митници“, допълнителни действия по отношение на обратното начисляване на ДДС при зърнените и техническите култури, както и действията на Националната агенция за приходите по отношение на длъжници с над 100 хил. лева задължения.

Правителството е засилило фискалния контрол и е разширило списъка на стоките, които подлежат на фискален контрол, както и работи срещу избягването на плащанията на данъци, осигуровки и акцизи, отчете още Горанов и допълни, че по този начин приходите надхвърлят с милиарди тези през 2014 година

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:29 | 04.09.22 г.
fallback