fallback

Домакинствата спестиха нови 256 млн. лв. в банките през юли

Сумата е втората по големина от началото на годината, а за седемте месеца на 2015 г. възлиза на 1,574 млрд. лв.

17:38 | 25.08.15 г. 26
Автор - снимка
Създател

През юли домакинствата спестиха нови 256 млн. лв. в банките. Сумата е 17 пъти по-голяма от депозираните само 15 млн. лв. през юни. Тя отново расте, като се явява втората най-голяма от началото на годината, след като през януари домакинствата депозираха 724 млн. лв.

Тенденцията за ръст на вложенията се запазва на фона на ниските лихвени проценти по депозитите и ниските вложения в алтернативни инструменти за спестяване. Само за периода януари-юли населението е спестило 1,574 млрд. лв.

През седмия месец на 2015 г. депозитите на сектор домакинства се увеличават с 5,5% на годишна база до 40,836 млрд. лв., разкрива паричната статистика на Българска народна банка (БНБ). Това се равнява на 48,3% от прогнозния брутен вътрешен продукт за 2015 г.

Отделно, през юли депозитите на фирмите растат с 589 млн. лв. Спестяванията на нефинансовите предприятия възлизат на 16,44 млрд. лв., като сумата е с 3,7% по-голяма в сравнение с края на юни и със 7,7% по-висока спрямо юли миналата година.

Данните на БНБ за депозитите на финансовите предприятия, сред които попадат пенсионни фондове, инвестиционни посредници, застрахователни компании и други небанкови финансови институции, показват спад на вложенията им с 22 млн. лв. за месец до 2,821 млрд. лв.

От началото на годината домакинствата предпочитат да насочват спестяванията си предимно в срочни и овърнайт депозити, докато приносът на депозитите, договорени за ползване след предизвестие до 3 месеца, за общия растеж на депозитите на домакинства е отрицателен, констатира Българска народна банка (БНБ) в своя „Икономически преглед“.

От гледна точка на валутната структура на влоговете на домакинства - през първите пет месеца на 2015 г. по-висок принос за нарастването им имат левовите депозити.

При нефинансовите предприятия се запазва тенденцията, която БНБ наблюдава от средата на 2013 г., да нарастват главно овърнайт депозитите, а тези с договорен матуритет - да намаляват. По валути основен принос за растежа на депозитите на предприятията имат влоговете, деноминирани в чуждестранна валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:47 | 11.09.22 г.
fallback