fallback

Хампарцумян: КТБ изкриви пазара с високите лихви по депозитите

Тенденцията е лихвите по кредитите да намаляват, посочи банкерът

10:41 | 08.05.15 г. 7

Корпоративна търговска банка (КТБ) изкривяваше изключително много пазара с високите лихви, които предлагаше, коментира в ефира на „Нова телевизия“ банкерът Левон Хампарцумян. Той уточни, че разумно управляваните банки първо трябва да се грижат за депозитите, а едва след това за кредити и за нов доход.

По повод ниските лихви сега той обясни, че не са реални очакванията на вложителите да живеят от лихвите по депозитите си.

„Смисълът на депозита в една банка е да бъде използван след това в нещо, което да създаде ново богатство“, категоричен беше той и допълни, че в Европа има отрицателни лихви в абсолютна стойност, за да бъде стимулирана реалната икономика и да бъде създадено ново богатство.

Хампарцумян отчита и понижаване на лихвите по кредитите, породено от ниските лихви в еврозоната и подобряването на българската икономика. „Нивата на лихвите по кредитите днес са по-ниски от нивата преди кризата през 2008 година“, допълни още той и допълни, че тенденцията е да се понижават още.

По негови думи проследяването на отпусканите кредити на „кухи“ фирми от страна на КТБ ще бъде трудно и ще отнеме години да се възстановят тези средства. Отпускането на тези кредити е било правено в нарушение на регулациите, законите и добрите практики на банкирането.

Проследяването им обаче трябва да стане, спазвайки всички изисквания на закона и правилата и затова е толкова трудно да се докаже къде са отишли средствата, допълни още банкерът.  

Казуса КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
fallback