fallback

Квесторите в КТБ са изпълнявали поставените им от БНБ задачи, заяви експерт

При избора на нов управител на БНБ ще си проличат различни лобита и интереси, каза Георги Атанасов от Български финансов форум

10:29 | 08.05.15 г.

Квесторите в Корпоративна търговска банка (КТБ) са изпълнявали определени задания от тези, които са ги назначили. Това заяви пред БНР Георги Атанасов от Български финансов форум.

Коментарът е по повод казаното вчера от премиера Бойко Борисов по време на правителственото заседание, че през последните си работни дни в КТБ двамата квестори са освобождавали имущество, преправяли са и преференциални договори за депозит, така че титулярите им да получат обезщетение от 100 хиляди евро, на каквото не са имали право.

Преди това финансовият министър Владислав Горанов коментира, че още към 30 септември 2014 г., когато излезе информация за баланса на банката, се изяснило, че близо 86% от активите са необезпечени кредити.

„Тези квестори не са паднали от небето и не са самостоятелни атоми. Те са назначени от някого, изпълнявали са определени задания, които този, който ги е назначил, им е възложил. Така че дори да е вярна тази информация, не трябва да спират само до тях“, заяви Георги Атанасов.

„Те са назначени от БНБ, квесторите постоянно са поддържали връзка с тези, които са ги назначили, и са давали своите доклади в БНБ. От тук нататък следва компетентните органи да си свършат работата и да потърсят отговорност от всички, които са участвали в този процес“, допълни експертът.

Атанасов припомни, че според изискванията на закона човек, който има преференциална, т. е. по-висока лихва, няма право да получи гарантираните по закон средства.

При избора на нов управител на БНБ ще си проличат различни лобита и интереси, смята още Атанасов.

„Номинациите за един такъв пост задължително се обявяват публично и всеки един от номинираните обикновено представя програма за развитие и за управление на институцията, както и вижданията си за управление на целия сектор. Ако такова нещо няма, винаги остава съмнението за някакви задкулисни договорки“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:19 | 14.09.22 г.
fallback