fallback

Обмислят нов модел за определянето на заплатите на висши чиновници

Плановете са заплатите да не се актуализират на всеки три месеца и да се "отвържат" от средното заплащане в страната

12:13 | 12.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател

Обмисля се нов модел за определянето на заплатите на висшите чиновници в страната, съобщи „Нова телевизия”. Заплащането за министрите и зам.-министрите, депутатите и президента вече няма да се увеличава на всяко тримесечие, а доходите ще бъдат отвързани от средната заплата в обществения сектор.

Според източници на телевизията заплатите ще са свързани с реални икономически показатели и ако бизнесът увеличава разходите за заплати с 10%, и държавата ще вдига заплатите на своите работници. Ако реалния сектор намалява разходите – така ще е и за министрите.

В момента се стига до парадокси – за две години заплатите на министрите са се повишили с над 300 лева, което представлява ръст от над 11%. В същото време статистиката отчита дефлация.

Причината за това е, че в условията на криза на трудовия пазар масово бяха съкращавани хора с ниска квалификация – съответно и ниска заплата. По този начин средната заплата чисто статистически расте, а с нея и доходите на висшите чиновници.

След промяната в модела доходите на министрите и зам.-министрите ще се движат в диапазона между 2 и 5 хил. лева.

"Обсъждаме други модели, които да бъдат в основа на тези възнаграждения и те да се променят нагоре или надолу. В най-тежката криза в началото на 2009 г. средните заплати растяха, не защото икономиката вървеше напред а защото се съкращаваха най-ниско платените", коментира преди време финансовият министър Владислав Горанов.

Депутатите сами определят заплатите си и ги гласуват в правилника си. Заплатата в обществения сектор в края на всяко тримесечие по три. В момента взимат по 2886 лева – без бонуси за комисии и за сътрудници. След март се чака поредното повишаване.

И управляващи, и опозиция обаче дават заявки че са готови да подкрепят смяна на схемата, допълват от „Нова телевизия”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:14 | 06.09.22 г.
fallback