fallback

МВР иска още 18 млн. лева за обезщетение на освободени служители

Парите трябва да дойдат от преразпределяне на разходите в централния бюджет

16:55 | 06.04.15 г.

18 млн. лева допълнително към бюджета на Министерството за вътрешните работи да бъдат отпуснати тази година за плащане на обезщетения на служителите с прекратени правоотношения, предлага проект на Постановление на Министерския съвет, публикувано за обществено обсъждане.

В доклада на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, прикачен към проекта на постановлението, е описано, че средствата трябва да дойдат от преструктуриране на разходите в централния бюджет.

Към края на февруари неизплатените задължения на структурите на МВР към служителите надхвърлят 11 млн. лева, посочва още Бъчварова. Тя напомня и че по закон обезщетенията трябва да бъдат изплатени в срок от три месеца.

От 18-те млн. лева най-голямата сума е предвидена за освободени служители в областта на защита на националната сигурност, противодействие на престъпността и опазване на обществения ред – 12,2 млн. лева. В сектора пожарна безопасност и защита на населението при бедствия ще бъдат насочени 2,3 млн. лева. На бивши служители в областта на граничния контрол и регулиране на миграционните процеси ще бъдат разпределени 1,8 млн. лева.

По Закона за МВР при прекратяване на служебното правоотношение държавните служители имат право на обезщетение в размер на толкова месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от 20. 

За изпълнение на постановлението за увеличаването на разходите на МВР ще отговарят министърът на финансите и министърът на вътрешните работи, е записано още в заключителните разпоредби на проекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
fallback