fallback

2,35 млн. лв. са приходите на Агенцията за приватизация за януари - юни 2014 г.

През първото полугодие на миналата година са извършени общо три приватизационни продажби

15:08 | 19.01.15 г.

Приходите от дейността на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСП) за първото полугодие на 2014 година са в размер на 2,35 млн. лева, става ясно от доклада за дейността на ведомството, изпратен до Народното събрание. В тази сума се включват и компенсаторни инструменти на номинална стойност от 1,7 хил. лева.

Най-големи са постъпленията от приватизацията на части от предприятия, в които държавата има участие над 50% - 1,2 млн. лева.

Допълнително са постъпили и 1,03 млн. лева плащания по разсрочени вноски от цената и неустойки, както и плащания по съдебни и изпълнителни дела за неустойки и лихви, посочват още от Агенцията.

Разходите на  ведомството за същия период са в размер на 1,78 млн. лева, което представлява 44% от утвърдения таван на разходите за първите шест месеца на 2014 година. Средствата са използвани за материално – техническо осигуряване и финансиране на дейностите по приватизация и следприватизационен контрол.

През първите шест месеца на миналата година са извършени общо три приватизационни продажби, тече подготовката  за приватизация на още 56 проекта. Сред тях като приоритетни са посочени раздържавяването на Българската фондова борса (БФБ – София), Централния депозитар, както и на части от капитала на „Международен панаир – Пловдив“, „Аудиовидео Орфей“ и почивната база на Министерския съвет в „Св. Св. Константин и Елена“.

Припомняме, че процедурата по приватизация на БФБ – София започна в края на 2013 година като за продажба са предложени 50,05% от капитала на дружеството. В началото на 2014 година вече има четирима кандидата, които да изготвят анализи на правното състояние и приватизационна оценка на борсата. Двама от кандидатите (обединението между "Ърнст и Янг България" и "Събев и съдружници", както и „Гиве консулт“) са обжалвали решението за избор на изпълнител - консорциумът “Камбуров- Юропиън Програм Адвайзъри-Мейн Кепитъл”.

Едната жалба е оттеглена, но продължават действията по отношение на оплакването на „Гиве консулт“, обясняват от Агенцията по приватизация.

По отношение на приватизацията на 49,63% от капитала на панаира в Пловдив Министерството на икономиката и енергетиката са изпратили становище в началото на януари 2014 година, с което се възразява относно стартиралата процедура. Мотивите са, че дружеството е с влошено финансово състояние и продажбата на държавното участие няма да генерира очакваните приходи. Световната практика пък показвала, че международните панаири са със смесена собственост – частно-държавна или частно-общинска.

От отчета на Агенцията става ясно, че се очаква Министерският съвет да отмени и решението си за приватизацията на почивната си база в „СВ. св. Константин и Елена“, взето през 2012 година, защото е отправено искане от правосъдното министерство базата да бъде предоставена на Прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:42 | 04.09.22 г.
fallback