fallback

До края на декември земеделците избират как да се облагат доходите им догодина

Правото на избор не може да се променя за срок от 5 години

12:04 | 18.12.14 г.

Физическите лица, които са регистрирани като земеделски производители, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2015 г., съобщи Националната агенция по приходите (НАП).

В случай, че фермерите изберат облагането да е по реда за едноличните търговци, трябва да прилагат този ред за срок, не по-кратък от 5 последователни данъчни години. Правото на избор се упражнява, като се подаде декларация в срок до 31 декември на предходната година. За 2015 срокът за подаване на декларацията е 31 декември 2014 година.

Правото на избор за облагане с данък върху годишната данъчна основа се упражнява чрез подаване на декларация по ЗДДФЛ. След като веднъж е подадена, декларацията важи за целия петгодишен период, през който лицето ще се облага по реда, предвиден за едноличните търговци.

Декларацията се подава лично от земеделския производител или негов упълномощен представител в местния офис на Агенцията по постоянен адрес на физическото лице. Декларацията може да се подаде и чрез пощенски оператор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:24 | 11.09.22 г.
fallback