fallback

Менда Стоянова: Заложеният ръст на икономиката от 0,8% за догодина е реален

За разлика от Бюджет 2014, сегашният проект е реален и няма надценени разходи, смята председателят на парламентарната бюджетна комисия

10:19 | 10.12.14 г.

Заложеният ръст на икономиката от 0,8% е реално това, което ще се случи догодина. Това каза председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова пред bTV по повод критиките на опозицията, че управляващите са заложили „мижав“ растеж в Бюджет 2015.

„ЕК с есенната си прогноза дава ръст от 0,6% за България. Само преди два дни ЕЦБ направи поредната корекция на прогнозите си за ЕС и еврозоната, където растежът от 1,6% е коригиран на 1%. При един процент растеж на еврозоната, не можем да очакваме 1,5% за България. Толкова, колкото изкарваме, толкова планираме“, обясни тя.

Менда Стоянова заяви по адрес на кабинета „Орешарски“, че за разлика от Бюджет 2014, проектът на сегашните управляващи бил реален и нямал надценени разходи.

По повод ръста на минималната работна заплата (МРЗ) тя обясни, че очакваното увеличение е договорено със синдикатите. „Моето мнение е, че всякакви административни начини за определяне на заплата са лоши, защото тя трябва да бъде изработена“, каза тя и призна, че увеличението може да затрудни малкия и средния бизнес.

Стоянова коментира и изчисленията на анализатори от Института за пазарна икономика (ИПИ), които вчера представиха сметка колко ще струва държавата на всеки данъкоплатец догодина - 4579 лв.

Председателят на бюджетната комисия обясни, че това е сметката, която обществото плаща, за да има държавни институции, образование, здравеопазване и пенсии. Тази сметка в България била доста по-ниска, отколкото плащат хората в ЕС, затова българите били недоволни от социалните услуги.

Тя посочи още, че най-много средства от бюджета получават социалните дейности. Те ще струват 1 577 лв. на човек годишно, според ИПИ.

„През 2015 г. продължава да расте относителният дял на частта пенсии и социални помощи. Той преминава 10% от БВП. Освен това даваме над 1 млрд. лв. за социални помощи. За пенсии даваме 9 млрд. лв. Но 53% от тях не са осигурителни вноски, а от данъци, вместо тези средства да отидат за други дейности“, посочи председателят на бюджетната комисия.

Хората ще бъдат доволни, когато има икономика и растеж, когато всеки един от нас е активен, а не очаква бюджетът да му реши проблемите, смята тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:24 | 28.08.22 г.
fallback