fallback

КНСБ организира протест срещу заложените за догодина пенсионни промени

От синдиката са против оскъдните мерки за растеж на икономиката и липсата на мерки за възраждане на индустрията

17:27 | 05.12.14 г.

КНСБ организира протест на 11 декември заради планираната пенсионна реформа догодина и заложените параметри в държавния бюджет за 2015 година.

В 11 часа от сградата на КНСБ тръгва шествие, което ще стигне до Министерски съвет. Там синдикатите ще връчат декларация до правителството, след което протестът ще се насочи към сградата на Народното събрание, съобщават от пресцентъра на синдиката.

Очаква се между 5000 и 6000 членове на КНСБ да вземат участие в демонстрацията.

В становището на синдиката се посочва, че заложеното в бюджетите за Държавното обществено осигуряване за 2015 г. и държавния бюджет за 2015 г. не дава основание на КНСБ да ги подкрепи.

От профсъюза са против оскъдните мерки за растеж на икономиката и липсата на мерки за възраждане на индустрията, в т. ч. и бюджетна подкрепа за НЕК за смекчаване на задлъжнялостта в сектора. Не приемат и липсата на ясен пакет от мерки за преодоляване на дефлацията, както и липсата на мерки за ръст на доходите и намеренията за тяхното механично орязване и съкращения без ясни критерии.

Отсъствието на необлагаем минимум и прогресивно подоходно облагане, на семейно подоходно облагане, невъвеждането на данък върху финансовите транзакции, съотношението между косвени и преки данъци 73:27, отмяната на данъчното облекчение за доходите на работещите на минимална работна заплата са други параметри, заради които синдикатът няма да подкрепи макрорамката.

От синдиката са против планираното догодина увеличение на стажа и възрастта за пенсия с по четири месеца годишно за масовата трета категория труд. За тях това е недостатъчно обмислена и ненужна рестрикция. Синдикатът критикува и толерирането на отделни групи осигурени, за които единственият критерий за достъп до пенсия остава осигурителният стаж. КНСБ счита този подход за необосновано дискриминационен и настоява за всички категории да се въведе и изискване за пенсионна възраст.

Синдикатът е и срещу неприемането на съществени мерки за смекчаване дефицитите в осигурителните системи, продължаващото недофинансиране на здравеопазването и образованието, отсъствие на бюджетна подкрепа за енергийния сектор.

В становището си, в което излагат аргументите си за и против проектобюджетите, от КНСБ обобщават, че натежават рестрикциите по отношение на правата и качеството на осигурителната защита.

Преди да минат на второ четене законопроектите за Държавното обществено осигуряване за 2015 г. и държавният бюджет за 2015 г., КНСБ настоява да бъдат намерени комплекс от мерки за допълнителни разходи и политики по посочените проблеми.

В сряда трите парламентарни комисии по бюджет, здравеопазване и социална политика одобриха на първо четене държавния бюджет за 2015 година, както и бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
fallback