fallback

Бюджет 2015 влиза за обсъждане в МС

Очаква се да се постигне компромис за размера на минималната работна заплата

07:58 | 01.12.14 г.
Автор - снимка
Създател

На извънредно заседание на Министерския съвет днес ще бъде разгледан проектозаконът за държавния бюджет за 2015 г.

Министерството на финансите предлага през 2015 г. дефицитът в бюджета да бъде сведен до 3% от БВП, като се очаква икономическият растеж да бъде в размер на 0,8%, а безработицата да е 11,7%.

В проекта на министерството е залегнало запазване на плоския данък, увеличение на данъка върху лихвите по депозитите с 2 пункта до 10 на сто, премахване на необлагаемия минимум и въвеждане на две нови преференции за деца.

Минималните осигурителни прагове по професии ще бъдат увеличени средно с 4 на сто, а освен това ще се повишат и осигуровките за земеделските производители.

Проектът предвижда също социалните и здравните вноски да се запазят на сегашното им равнище и през 2015 г. Не е записана промяна и на минималната работна заплата, която през тази година е 340 лв. Сега размерът ѝ е 340 лева, но синдикатите поискаха тя да стане 400 лева. В неделя пред БНР изненадващо финансовият министър Владислав Горанов обяви, че е готов да отстъпи от позицията си за запазване на размера на минималната работна заплата.

„Аз съм готов да отстъпя от позицията си за запазване на размера на минималната работна заплата и всъщност ще предложа тя да расте, само че не толкова рязко, колкото бяха предложили колегите на един предходен етап, а на две части в рамките на следващата година – с 20 лева до 360 лева от 1 януари и с още 20, ако няма някакъв сериозен катаклизъм, от средата на 2015 година, т. е. тя пак ще достигне в следващата година 380 лева, така както се предлага от синдикатите и от служебното правителство”, обясни Горанов.

Припомняме, че след продължило над три часа заседание в петък Националният съвет за тристранно сътрудничество, в който влизат представители на държавата, бизнеса и синдикатите, не се стигна до общи позиции по проекта за Бюджет 2015. Въпреки това обаче вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин обяви, че е доволен от дискусията, тъй като тя е била конструктивна.

В интервю за Investor.bg в четвъртък Калфин подчерта, че не се е отказал да настоява за по-висока минимална работа заплата още от 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:47 | 12.09.22 г.
fallback