fallback

Димитър Танев: Бюджет 2014 е катастрофа

При създаването му не са отчетени очевидните тенденции към намаляване на ръста на БВП и дефлацията, смята зам.-председателят на ДБГ

10:11 | 25.11.14 г. 5

Актуализацията на бюджета е една от най-важните теми, тъй като Бюджет 2014 е катастрофа и като планиране, и като изпълнение, коментира в ефира на Bulgaria on Air зам.-председателят на „Движение България за гражданите” и член на временната парламентарна комисия по бюджет Димитър Танев.

Според него още при представянето на отчета за изпълнението на бюджета за 2013 година и на консолидираната фискална програма не са били отчетени двете очевидни тенденции - на намаляване ръста на БВП и преминаването от инфлация към дефлация.

Танев посочи, че това е една от причините да имаме неизпълнение на приходната част с 1,069 млрд лв., пишат от пресцентъра на ДБГ.

Зам.-председателят на партията определи като лоша работата на Агенция „Митници” като приходна агенция особено по направленията акцизи и ДДС, както и даде негативна оценка на непоследователността в задължителното въвеждане на контролно-измервателните уреди.

Депутатът беше категоричен, че актуализация на бюджета при свръхдефицит не е подкрепяна от Реформаторския блок практика, но в този случай се налага, за да не се стигне до масови фалити на фирми поради това, че държавата е лош платец.

„Ние не подкрепяме свръхдефицита в бюджета, но няма особен избор – приходите намаляват и системите са недофинансирани. Трябваше да изберем дали да се върви към свиване на разходите и държавата да остане некоректен платец с всички рискове за бизнеса и икономиката или решаваме да поемем дълг, да изчистим задълженията и да започнем 2015 година на чисто”, обясни той позицията на реформаторите.

Бюджет 2015 ще е рестриктивен, като Реформаторският блок ще държи бюджетният дефицит да е до 3%, стана ясно още от думите на Танев.

Зам.-председателят на ДБГ потвърди, че КТБ също е факторът, който налага поемането на дълг, като подчерта, че това не е разход на бюджета. Фондът за гарантиране на влоговете, от една страна, има годишни приходи от банките в размер на около 250 млн. лева, и второ – може да събере активи от остатъците от КТБ.

„Ще дадем възможност чрез закона да се увеличат правомощията на синдика”, допълни още Танев и каза, че реформаторите ще държат анализът на КТБ да се има предвид при съставянето на Бюджет 2015 г.

Попитан за сливането на НАП и Агенция „Митници”, Димитър Танев беше категоричен, че това не може да се случи веднага, а срок може да се обсъжда след внимателен анализ на ефектите върху приходната част на бюджета.

„Работим за по-голяма консолидация и ефективна свързаност на институциите”, допълни още депутатът и подчерта, че в решението ще се отчетат и предложенията и възможностите на бизнеса.

Още видео материали вижте на сайта на телевизия Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 08.09.22 г.
fallback