fallback

Вучков: Дефицитът в бюджета на МВР ще достигне 160-170 млн. лв

Вътрешният министър разчита на подкрепа и от парламента, и от професионалистите за предстоящите промени

13:16 | 08.11.14 г. 3

Дефицитът в бюджета на Министерство на вътрешните работи (МВР) ще достигне 160-170 млн. лв. до края на годината. Това е изключително тревожно, но се надявам, че с подкрепата на парламента няма да допуснем блокиране на работата на министерството, заяви новият министър на вътрешните работи Веселин Вучков след церемонията за професионалния празник на българската полиция.

По думите му именно големият дефицит в бюджета на ведомството и миграционният натиск са най-важните проблеми, пред които е изправено новото ръководство на институцията.

Вучков потвърди, че има информация за намерения на германски неправителствени организации, доста радикални по думите му, днес или утре да се опитат да рушат препятстващото съоръжение по българско-турската граница. Министърът гарантира, че това няма да бъде допуснато, предава БТА. 

Всички европейски граждани имат право да се движат свободно на територията на Република България, която също е европейска държава, но тя не е разграден двор и няма да допуснем посегателства върху държавно съоръжение, допълни министърът. 

Доизграждането на оградното съоръжение на българско-турската граница е част от коалиционното споразумение, така че ще бъде осъществено. Там обаче освен средства са необходими и много административни процедури - колкото по-бързо се задействат те, толкова по-бързо ще се пристъпи към работа, посочи Вучков.

Вътрешният министър разчита на подкрепа и от парламента, и от професионалистите за предстоящите промени, които според него са необходими в Закона за МВР. По думите му никой не се съмнява, че мястото на службата за противодействие на организираната престъпност е в структурата на МВР. 

Ще бъде възстановено конкурсното начало при назначенията и кариерното израстване, ще се възстанови балансиращата роля на президента, който ще назначава висшата професионална фигура в МВР, което е много важно и за ДАНС, каза вътрешният министър. За него е важна също сериозната работа със синдикатите.

Министър Вучков държи много на създаването на унифицирана държавна служба за сигурност. Така в различните служби ще са еднакви правилата за назначения, растеж в кариерата, коефициентза възнаграждения, обезщетения при напускане и т.н.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
fallback