fallback

Финансисти очакват обжалване на решението на БНБ за лиценза на КТБ

Дори и при обжалване обаче гарантираните депозити в банката ще бъдат изплатени, категорични са Кольо Парамов и Валери Димитров

08:29 | 07.11.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Възможно е да има обжалване на решението на БНБ за отнемането на лиценза на КТБ, коментираха експертите Кольо Парамов и Валери Димитров в ефира на „Нова телевизия”. Парамов посочи, че международните одитни компании не са извършили одит, а проверка за обезценка на активите на базата на предоставените от квесторите документи.

Докладът на квесторите е бил внесен в БНБ на 4 ноември, но той не е подписан от одитираща компания, посочи още Парамов. Основание за отнемането на лиценза на банката е именно този доклад, допълни още той.

Дори ако бъде обжалвано отнемането на лиценза на КТБ обаче, гарантираните депозити ще бъдат изплатени и това ще започне след 20 дни, категорични са експертите.

За да бъдат получени средствата – независимо дали в брой или прехвърлени в друга сметка, ще бъде нужен личен подпис на вложителя, обясниха икономистите. 

Вчера от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) поеха ангажимент, че изплащането на гарантираните депозити ще започне на 4 декември. Това ще става от няколко банки, за да се избегне струпването само пред една финансова институцията. От Фонда са категорични, че за изплащене на гарантираните депозити е нужно титулярите по сметки в КТБ да представят на определените банки единствено личната си карта.

Двамата експерти са категорични, че е мит, че кредитите в КТБ стават предсрочно изискуеми. Плановете по кредитите могат да бъдат запазени или предоговорени със синдика на банката, който реално ще управлява институцията.

Парите от кредити и други вземания се трупат в масата по несъстоятелност и от нея ще бъдат покривани задълженията на КТБ.

Валери Димитров обясни, че не очаква активите на банката да бъдат продадени на безценица. Според него най-добрият вариант е КТБ да бъде продадена като фалирало предприятие.

Той препоръча също ТБ „Виктория” да не бъде фалирана, а запазена и продадена, като по този начин ще влязат пари в масата по несъстоятелността и ще бъде намален размерът на задълженията на КТБ и Фонда за гарантиране на влоговете.

Както е известно, към момента във Фонда има 2,1 млрд. лева и ще се наложи да бъде взет заем от 1,65 млрд. лева, който трябва да бъде гарантиран от държавата.

Припомняме, че вчера (6-и ноември) БНБ отне лиценза за банкова дейност на поставената под особен надзор на 20 юни Корпоративна търговска банка (КТБ). Тогава управлението ѝ бе прехвърлено на квестори, а трезорът бе подложен на одит. Основният мотив за отнемането на лиценза е отрицателен капитал на банката от 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври.

По-рано от БНБ обясниха, че през март подуправителят на банката Цветан Гунев е дал разрешение за увеличаване на капитала на банката с 35 млн. евро чрез схема от дружества, като на практика банката е финансирала сама себе си.

Също в четвъртък в отделно съобщение БНБ обяви, че възлага на своя представител в Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките да предложи сключване на договор с международно фирма, която да проследи извършените операции с активи на КТБ. Решението трябва да дойде именно от Фонда, тъй като работата на централната банка по казуса с КТБ приключва с отнемането на лиценза ѝ, припомнят от банковия надзор.

Припомняме, че през миналата седмица депутатите от временната бюджетна комисия решиха да препоръчат на БНБ "във връзка с необходимостта от проследяване на извършените от акционерите и администраторите на КТБ, както и на свързаните с тях лица, операции с активи, имущество, финансови инструменти и парични трансфери, да сключи договор с международно юридическо лице, притежаващо опит в тази сфера".

Точно това е заложено и сред приоритетите на публикуваната също в четвъртък програмна декларация на бъдещото правителство, където в главата за публичните финанси е записано и следното изречение: „Нормативно регламентирана публичност на кредитната история на КТБ и нейните клиенти в рамките на българското и европейско банково законодателство и без специални закони само за този конкретен казус". Ситуацията около КТБ можете да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:07 | 12.09.22 г.
fallback