fallback

Финансовият министър ще запознае депутатите с възможни решения за КТБ

За банката имаше няколко оферти, които обаче бяха обявени от БНБ като противоречащи на закона и несериозни

10:12 | 06.11.14 г. 2

Финансовият министър Румен Порожанов ще бъде изслушан във временната парламентарна комисия по бюджет и финанси по казуса КТБ, става ясно от съобщение на сайта на Народното събрание. Заседанието ще бъде закрито.

Очакванията са Порожанов да коментира възможните сценарии за поставената под особен надзор банка.

Припомняме, че в края на октомври бюджетната комисия прие решение да бъдат направени няколко законодателни промени, сред които транспониране на европейското законодателство в частта му за изплащането на гарантирани депозити в изпаднала в затруднение банка, както и задължение на БНБ да предложи план за оздравяване на банки, които имат отрицателен капитал.

В последствие обаче в пленарната зала второто предложение беше отхвърлено и така намаляват шансовете за оздравяване на КТБ. Във финансовото министерство и централната ни банка пък постъпиха и оферти за банката, но те бяха определени от БНБ като противоречащи на закона, а последното и като несериозно.

Така, ако се стигне до несъстоятелност на КТБ, в рамките на 20 дни трябва да започне изплащането на гарантираните влогове. По предварителни оценки общата им стойност надхвърля 3,6 млрд. лева, а във Фонда за гарантиране на влоговете има натрупани 2,1 млрд. лева.

Пред бюджетната комисия в края на октомври председателят на Фонда Росен Николов обясни, че институцията вече е започнала да продава от своите позиции Държавни ценни книжа и е провела техническата подготовка за изплащане на влоговете.

Недостигът на средства може да бъде покрит още и с облигационна емисия с държавна гаранция или с частично финансиране от държавния бюджет, обясни още Николов пред депутатите.

Според информация на „Нова телевизия“ на заседанието на бюджетната комисия днес ще бъде засегнат и въпросът за съдебните дела срещу държавата ни в случай, че се стигне до несъстоятелност на КТБ. Сегашните акционери в поставената под особен надзор банка вече са заявили, че ще заведат дела срещу страната ни заради казуса. Подобни намерения имат и вложители, чиито средства са блокирани вече пет месеца. 

Ситуацията около КТБ можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
fallback