fallback

В. Димитров: Фалитът на КТБ може да се окаже най-скъпият вариант

Несъстоятелността на банката може да коства 5 млрд. лв. на държавата, смята бившият депутат от СДС

10:36 | 03.11.14 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Може да се окаже, че несъстоятелност на КТБ ще бъде най-скъпият вариант за държавата и държавната хазна и ще струва поне 5 млрд. лева. Този коментар направи бившият депутат от СДС Венцеслав Димитров пред БНР.

Държавните и общинските предприятия, които имат над 196 хил. лева в банката, при несъстоятелност ще ги загубят и държавата ще трябва отново да ги финансира, припомни икономистът. „Като се обяви една банка в несъстоятелност се развалят всички бизнеси, които тя поддържа”, обясни той.

По тази причина ще има и голям брой хора, които ще загубят работата си заради фалит на предприятия, чиито средства са в банката, прогнозира Димитров.

Според него все още има вариант поставената под особен надзор КТБ да бъде оздравена, но за целта трябва да се покаже „истинската оценка на активите на банката”. Одитите, които са направени, не са по сега действащата методика, която се прилага за другите банки, категоричен беше Димитров.

Едва след това ще се види каква е обезценката на активите, допълни той.

„По закон БНБ е длъжна да представи план за преструктуриране за всяка една банка, която изпадне в затруднение”, обясни още бившият депутат от СДС. Според него централната банка и Министерството на финансите вече е трябвало да изготвят няколко варианта какво ще се случи с банката.

„Ако бях аз, щях да предложа няколко варианта - несъстоятелност, вариант 100% одържавяване, вариант 50% одържавяване плюс онова предложение (на консорциума между EPIC, Оманския фонд и Gemcorp - бел. ред.), което беше направено и което не е чак толкова лошо”, допълни Димитров.

Икономистът коментира, че ако се стигне до варианта с несъстоятелност, Фондът за гарантиране на влоговете ще назначи синдик на КТБ, който ще разпродаде имуществото й. Той обаче прогнозира, че „голяма част от активите ще бъдат продадени на безценица или ще погинат”, тъй като и синдиците няма да успеят да се справят с огромното количество отпуснати кредити със или без обезпечение.

Според Димитров след изплащането на гарантираните депозити Фондът може и да продаде КТБ "като предприятие", но не очаква това реално да се случи.

Отражението върху цялата икономика от евентуален фалит на КТБ няма да е благоприятно, а хората, които имат депозити над гарантираните суми вероятно ще ги изтеглят и изнесат в чужбина или ще ги инвестират в недвижими имоти, прогнозира още Венцеслав Димитров.

Казуса КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
fallback