fallback

Бюджетът на над сто съдилища вече свършва

ВСС иска служебното правителство да направи корекции в бюджета за съдебната система

16:52 | 25.08.14 г.

Има опасност над сто съдилища да останат без средства за издръжка до края на годината. Това каза Михаил Кожарев, председател на Комисията по бюджет и финанси към Висшия съдебен съвет (ВСС).

По думите му е необходимо служебното правителство да направи корекции в основните пера на общия бюджет, предвиден за съдебната система, за да не се стигне до блокиране на правораздавателния процес, предаде БТА.

От март тази година не са изплащани обезщетения на съдебни служители и хонорари за вещи лица и експертизи, които възлизат на 5,4 млн. лева, припомни Кожарев.

За натрупани финансови задължения той алармира и в края на юли тази година. Към този момент общите задължения на съдебната власт за ток, вода, съдебни заседания, пощенски услуги са били общо 6,8 млн. лв.

Кожарев посочи, че министърът на финансите в служебния кабинет Румен Порожанов е запознат със ситуацията и е поел ангажимент да провери има ли възможност за актуализация на бюджета за съдебната система.

През април членовете на ВСС са поискали от правителството на Пламен Орешарски отпускане на допълнителни 19 млн. лв. към бюджета на съдебната система за покриване на основните разходи като ток, вода и отопление. Въпреки обещанията за корекции в бюджета, те не са били изпълнени. Същите обещания е имало и при правителство на ГЕРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 12.09.22 г.
fallback