fallback

Панайотов: Към момента няма основание за отнемане на лиценза на КТБ

Поставената под особен надзор банка заслужава да бъде оздравена, смята председателят на Съвета на директорите на Асоциация „Банка на годината“

12:17 | 04.08.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Няма основание за отнемане на лиценза на КТБ и предсрочно изплащане на депозитите на вложителите, заяви в ефира на БНТ председателят на Съвета на директорите на Асоциация „Банка на годината“ Валентин Панайотов.

Според него всички анализи кога трябва да започне изплащането на влоговете в поставената под специален надзор банка са на втори план, а първото нещо, което трябва да бъде оценено, е дали тази банка да бъде оздравена.

Експертът обаче беше категоричен, че ако КТБ бъде оставена да не работи до декември, тя ще фалира от само себе си и ще се „срине под собствената си тежест“. Базирайки се на доклада на квесторите на БНБ в банката, Панайотов смята, че КТБ заслужава да бъде оздравена.

Данните в документа показват, че към момента, когато започва масовото теглене на средства, тя е била в много добра кондиция. Доказателство за това е и фактът, че само за пет дни банката е изплатила 1 млрд. лева.

Председателят на Съвета на директорите на Асоциацията „Банка на годината“ посочи още, че в Европа правителствата имат специално отношение към системните банки и то се изразява в това, че не ги остават да фалират.

„Правителствата априори подкрепят системните банки с различни методи“, заяви той и посочи, че не вижда нищо лошо държавата да помогне за спасяването на четвъртата по големина банка в страната.

Според Панайотов са популистски коментарите, че за оздравяването на КТБ ще бъдат използвани парите на данъкоплатците, посочвайки, че парите във Фонда за гарантиране на влоговете са от вноските на банките.

Припомняме, че първоначално плановете за оздравяване на КТБ включваха да бъдат използвани парите от фонда, а част от лошите заеми на банката да бъдат изкупени от държавната Българска банка за развитие (ББР).

Във фонда има малко над 2 млрд. лева. Панайотов заяви, че банките имат готовност да „предплатят още 2 млрд. лева“ и с тези средства КТБ може да бъде оздравена.

Панайотов посочи още, че данните на БНБ като цяло показват, че през последното тримесечие, ако бъде изключен казусът КТБ, българската банкова система е в добра и не по-различна кондиция от първото тримесечие на 2014 година или спрямо същото тримесечие на 2013 година. 

Темата за КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:59 | 06.09.22 г.
fallback