IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кадиев: Няма нужда от специален закон за КТБ

Някой иска да вземе активите на банката, при това на възможно по-ниска цена, смята финансистът

09:38 | 16.07.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кадиев: Няма нужда от специален закон за КТБ

Няма нужда от специален закон за КТБ и няма нужда от гарантиране на депозитите над 100 хиляди евро.Няма и никаква нужда от фалиране на КТБ. Такова е мнението на финансиста и бивш народен представител от "Коалиция за България" Георги Кадиев.

"Защо никой не задава въпроса къде са миноритарните акционери – те искат ли тя да бъде оздравена? Те са с достатъчно добър бизнес, с достатъчно добри компании и могат да плащат лихвите по кредитите и съответно с тези лихви да бъдат покривани депозитите. Аз мисля, че няма никаква нужда от паника“, заяви Кадиев пред Нова телевизия.

Според Кадиев целта не е просто да бъде срутена КТБ, а да бъдат взети нейните активи, по възможност на по-ниска цена. „Ако се тръгне към ликвидация на банката, бъдете сигурни, че някой много ще загуби и някой много ще спечели“, добави финансистът.

Едно евентуално гарантиране на всички депозити в КТБ от една страна ще успокои паниката. Същевременно обаче с това се създавал лош прецедент, защото на практика държавата трябва да гарантира всички депозити във всички банки. По думите му от това следва, че най-вероятно банките ще станат по-рискови и ще има конкуренция по депозитите, тъй като те знаят, че ако не могат да изплатят депозитите, ще ги замести държавата.

„Според мен това не е добър ход. Няма нужда от специален закон в случая. Това, от което има нужда, е засилване на банковия надзор – единствената сериозна функция на БНБ“, добави Кадиев.

Финансистът разкритикува остро поведението на Българската народна банка (БНБ) в кризисната ситуация около КТБ и ПИБ.

„Банковата криза показа, че БНБ не умее да управлява кризи. Поведението ѝ показва и некомпетентност. А ако умеят, а не искат, тези хора са за затвор. Защото тяхната роля е да пазят банковата система. Направиха няколко поредни грешки, мълчаха една седмица при първите скандали около Корпоративна търговска банка (КТБ), после се ангажираха по съвсем друг начин с Първа инвестиционна банка (ПИБ) – защо с едните така, а с другите иначе? Предложиха затвор за финансови анализи на банки – никога не съм виждал такова нещо, аз това работя. Заговориха за „добри и лоши активи“ - няма такова понятие, има добри и лоши кредити“, възмути се в ефира на Нова телевизия Кадиев.

Същевременно той разкритикува и непоследователната позиция на водещите политици. "Всеки ден има нова версия. Първо, парите се местят в „Креди Агрикол“ и банката се отваря на 21 юли. После това се промени. След това обявиха, че ще има специален закон, после - че няма да има. Вчера се разбира, че са се разбрали да има специален закон. Учуден съм от поведението на ГЕРБ – ето я непоследователността. Дано колегите от БСП вземат решение срещу този закон", добави още той.

Всичко по темата четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 3
abdul
преди 10 години
ти сериозно ли цитираш "pig" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Какво мислиш е един въпрос, но това е официалната позиция на мениджмънта на КТБ!Уточняваме, че специалният надзор беше наложен, след като на председателя на УС на КТБ АД Орлин Русев беше отказана ликвидна подкрепа от БНБ. При това положение единствената възможност да се запазят интересите на вложителите и клиентите беше да се поиска поставянето на банката под специален надзор, което ръководството на КТБ АД направи своевременно.http://pik.bg/%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%82%D0%B1-%D1%81-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%BF---%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BD%D0%B1-%D1%81-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE-news201461.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 5
misanthrope
преди 10 години
Не мисля. Гфара, дето ги разбира тези неща и следи разни бюлетини, постваше тук че няма никаква индикация КТБ да е търсила кеш нито на междубанков нито на капиталов нито на никакъв пазар. Дори казваше, че ако само са потърсили, са можели буквално да се задавят от кеш.Не, Василев просто затвори, за да предотврати държавата да изтегли и да декапитализира банката. Колкото и да не мисля Василев за почтен и морален човек, в случая наистина брани банката с всички сили.. щото си е негова :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Според мениджмънта на КТБ първо са поискали подкрепа от БНБ и правителството и след като им е отказана такава подкрепа са поискали надзора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
Това, което казва Кадиев е очевидно за всеки що-годе грамотен човек, следящ случая. Конкретно защо с *** така пък с КТБ онака, БНБ няма друг избор, тъй като КТБ не поиска подкрепа ( както ***) а директно поиска специален надзор. Това не го е решила БНБ,Василев тогава каза, че клиентите му са скъпи и иска специален надзор за да ги защити и наистина така беше. Знаейки колко държавни пари има в КТБ, той затвори за да попречи на атакуващата го държава и приближените и Веждички да ги изтеглят. Ако не беше, сега нямаше да се вихри тази криза ами щяха просто да обявят фалит и някой да прилапа активите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
Nikola666
преди 10 години
Единственият мислещ комунист е бившият комунист, както в случая.Не че на настоящите не им са налага да измислят нови начини на грабеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 5
MZ/X
преди 10 години
Повечето са мислещи, но тези които стоят близко до огъня мислят основно за собствените си интереси :)Кадиев сега е малко извън играта и му е лесно да казва такива истини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 3
unseen
преди 10 години
Брей , имало и мислещи комунисти . Малко мь е срам ама ще си призная ,че съм съгласен на 90 % с другаря .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още