IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадиев: Няма нужда от специален закон за КТБ

Някой иска да вземе активите на банката, при това на възможно по-ниска цена, смята финансистът

09:38 | 16.07.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кадиев: Няма нужда от специален закон за КТБ

Няма нужда от специален закон за КТБ и няма нужда от гарантиране на депозитите над 100 хиляди евро.Няма и никаква нужда от фалиране на КТБ. Такова е мнението на финансиста и бивш народен представител от "Коалиция за България" Георги Кадиев.

"Защо никой не задава въпроса къде са миноритарните акционери – те искат ли тя да бъде оздравена? Те са с достатъчно добър бизнес, с достатъчно добри компании и могат да плащат лихвите по кредитите и съответно с тези лихви да бъдат покривани депозитите. Аз мисля, че няма никаква нужда от паника“, заяви Кадиев пред Нова телевизия.

Според Кадиев целта не е просто да бъде срутена КТБ, а да бъдат взети нейните активи, по възможност на по-ниска цена. „Ако се тръгне към ликвидация на банката, бъдете сигурни, че някой много ще загуби и някой много ще спечели“, добави финансистът.

Едно евентуално гарантиране на всички депозити в КТБ от една страна ще успокои паниката. Същевременно обаче с това се създавал лош прецедент, защото на практика държавата трябва да гарантира всички депозити във всички банки. По думите му от това следва, че най-вероятно банките ще станат по-рискови и ще има конкуренция по депозитите, тъй като те знаят, че ако не могат да изплатят депозитите, ще ги замести държавата.

„Според мен това не е добър ход. Няма нужда от специален закон в случая. Това, от което има нужда, е засилване на банковия надзор – единствената сериозна функция на БНБ“, добави Кадиев.

Финансистът разкритикува остро поведението на Българската народна банка (БНБ) в кризисната ситуация около КТБ и ПИБ.

„Банковата криза показа, че БНБ не умее да управлява кризи. Поведението ѝ показва и некомпетентност. А ако умеят, а не искат, тези хора са за затвор. Защото тяхната роля е да пазят банковата система. Направиха няколко поредни грешки, мълчаха една седмица при първите скандали около Корпоративна търговска банка (КТБ), после се ангажираха по съвсем друг начин с Първа инвестиционна банка (ПИБ) – защо с едните така, а с другите иначе? Предложиха затвор за финансови анализи на банки – никога не съм виждал такова нещо, аз това работя. Заговориха за „добри и лоши активи“ - няма такова понятие, има добри и лоши кредити“, възмути се в ефира на Нова телевизия Кадиев.

Същевременно той разкритикува и непоследователната позиция на водещите политици. "Всеки ден има нова версия. Първо, парите се местят в „Креди Агрикол“ и банката се отваря на 21 юли. После това се промени. След това обявиха, че ще има специален закон, после - че няма да има. Вчера се разбира, че са се разбрали да има специален закон. Учуден съм от поведението на ГЕРБ – ето я непоследователността. Дано колегите от БСП вземат решение срещу този закон", добави още той.

Всичко по темата четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/chobanov-bez-ednoznachen-otgovor-na-vyprosa-za-golemite-depoziti-v-***,176310/ Пост номер 6
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 7
kalendar
преди 9 години
В Беларус летят ли ракети? Стрелят ли с танкове? В Азербейджан летят ли ракети и стрелят ли с танкове? Или пък - в Швеция и Финландия летят ли ракети и стрелят ли с танкове????? Общото между тия държави е-ни една от тях не е в НАТО и всичките са съседи на Русия(ние, освен като черноморска държава, нямаме обща граница, но приех да гледам по-тежките варианти). Даже не споменавам Китай и разни такива:) И друго-Кипър и Гърция, като са част от НАТО, що Кипър е на две разделен? Продължавай да четеш "разкаялия" се агент Ивайло и после да си мислиш, че си открил истината...Нещо като агент Албърт-другият яростен русофоб. Що ли ми остава гаден вкус в устата само като говоря за тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 9 години
Така че аз съм "ЗА" спазването на закона за банковата несъстоятелност в който има интересен текст : БНБ може да посочи коя финансова институция да придобие обезсилените акции на досегашните собственици . Искров по скоро искаше да заобиколи закона за банковата несъстоятелност за да вкара максимално бързо замразените пари в оборот - но го обясни толкова нескопосано и паникьорски че подпали всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 8
Chick-Chirick
преди 9 години
Дата, почти нямам пост, където да не говоря за активите :) Това, което всеки се страхува да каже открито, можеш да прочетеш при Иво Инджев. Имаме късмет, че сме в НАТО, иначе сега и в БГ може би щяха да летят ракети и да стрелят с танкове като в Украйна. Ние се "разминаваме" за сега само с финансова криза. Другото са залагалки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 27 rate down comment 1
data
преди 9 години
Та Искров така и не отговори : Защо не искат да оздравят банката ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 27 rate down comment 1
data
преди 9 години
Не ви ли прави впечатление че всички изведнъж всички заговориха за депозитите ( пасивите ) на банката без думичка никой да обели за активите на банката ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 27 rate down comment 1
data
преди 9 години
Снощи проф Вучева беше над всички в Референдума . Та тя каза - като искате да спазвате закона - спазвайте го . осребряването на депозитите е последната стъпка в спасяването на една банка . Квестора е длъжен по закон да предприеме всички стъпки за ОЗДРАВЯВАНЕТО на банката и едва след това ако това е невъзможно се пристъпва към несъстоятелността на банката , а ние все още сме много далеч от това п.п. В едномесечен срок по закон Квестора на банката трябва да излезе с доклад за състоянието и !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
При *** намериха решение да им осигурят ликвидност... Всичко е въпрос на желание...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
slayer
преди 9 години
поискали са подкрепа, но централната банка НЯМА право да рефинансира. БНБ си има наредба - преди проблемите ликвидност се даваше при обезпечение 130% в злато или дцк, после го промениха на 110%. Така че...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
В бързината това намерих, но същия текст го има и в други медии! Цитатът в Пик е дословен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още