fallback

МФ не се отказва от фонд, който да покрива санкциите по европрограми

Търси се законосъобразен вариант за създаването на този фонд, обясни финансовият министър Петър Чобанов

13:15 | 11.07.14 г. 3

„Идеята за създаване на фонд за поемане на финансови санкции, наложени на общини за допуснати нарушения по оперативни програми, е на етап проучване за намиране на най-ефективен и законосъбразен вариант на работа”, съобщи от парламентарната трибуна на Народното събрание финансовият министър Петър Чобанов.

Изявлението беше направено в минутите за парламентарен контрол в отговор на запитване от страна на депутата на ГЕРБ Лиляна Павлова.

Петър Чобанов припомни, че санкциите са налагани заради извършване на определени нарушения. 

Финансовото министерство подкрепя реализирането на проектите по оперативните програми и търси различни източници на финансиране за тях, приоритет обаче е спазването на законодателството, допълни Чобанов.

Финансовият министър коментира още, че правителството е приело Наредба за подпомагане на общини в затруднено финансово състояние. Действително по тази наредба не се допуска със средства от държавните помощи общините да плащат наложени им санкции.

Средства обаче се отпускат за „другите причини, довели до тежкото финансово състояние на общините”, каза още Чобанов.

Припомняме, че след като стана ясно за нарушения на проекти от ОП „Околна среда” и се заговори за санкции към общините, Министерството на околната среда и водите лансира идеята за създаване на фонд, който да покрие част от санкциите. Вариант предвиждаше още и България да се съгласи на обща корекция по програмата, а не да бъдат налагани санкции само за общините, които са допуснали нарушенията.

В крайна сметка обаче беше взето решение санкции да платят само „прегрешилите” общини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
fallback