fallback

АДФИ установи щети за 3,5 млн. лева при обществените поръчки в Община Видин

През второто тримесечие агенцията е извършила общо 167 инспекции

13:03 | 10.07.14 г.

Виновно причинени щети на стойност 3,59 млн. лева установи проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) относно законосъобразността на проведените обществени поръчки за избор на охрана на общинската собственост в Община Видин.

Проверката е част от програмата на агенцията за второто тримесечие на годината. За периода април – юни 2014 година експертите на АДФИ са установили виновно причинени вреди при провеждането на обществени поръчки на обща стойност 3,64 млн. лева.

През отчетения период са направени общо 167 инспекции. Резултатите показват множество нарушения при провеждането на обществени поръчки от страна на държавни агенции и институции. Сред сериозните нарушения са и 84 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за общо 30,4 млн. лева.

Данните показват, че 29 от тях са на детски градини на територията на Община Варна за обща стойност 3,2 млн. лева. Допълнително проверката в общинската компания „Градски транспорт“ - Варна показва, че има осем случая на неоснователно проведени или непроведени търгове за обществени поръчки на стойност от 2,2 млн. лева.

Във ВиК Добрич стойността на непроведените или неоснователно проведените търгове е 2,5 млн. лева.

Най-сериозна обаче е сумата, установена в болница „Токуда“. Проверката на агенцията по отношение на търговете за доставка на лекарства, консумативи и храна през 2012 година показва, че болницата е провела без основание или си е спестила процедурата за избор на изпълнител в шест случая, а общата стойност на тези поръчки е 13,4 млн. лева.

Проверката на АДФИ в ЧЕЗ – България не установява неоснователни търгове за обществени поръчки. Дружеството обаче има 4 нарушения на законодателството при 29 проверени обществени поръчки на стойност 57,5 млн. лева. Проверката на АДФИ не установява причинени щети от тези нарушения.

През второто тримесечие останалите две електроразпределителни дружества – EVN България и Енерго – Про не бяха обект на проверки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:59 | 13.09.22 г.
fallback