fallback

4 млн. лева от резерва на бюджета ще отидат за безплатния превоз на учениците

Разпределението на средствата ще направи финансовият министър, предвижда проект на постановление на Министерския съвет

18:00 | 09.07.14 г.

Допълнителни средства в размер на 4 млн. лева ще бъдат разпределени за финансиране на безплатния превоз на учениците до 16-годишна възраст, се казва в предложение за постановление на Министерския съвет, публикувано за обсъждане в Портала за обществени консултации.

Парите за тази дейност ще дойдат от резервите за непредвидени и неотложни разходи в държавния бюджет. Изпълнението на постановлението се възлага на финансовия министър.

Безплатният превоз е една от мерките за гарантиране на качествено образование за децата и учениците в населените места, в които няма детска градина или училище. Безплатният превоз е регламентиран в Закона за народната просвета и предвижда превоз на ученици до училища в най-близкото до тях населено място.

Закриването на училища и детски градини е предвидено в Националната програма за оптимизацията на училищната мрежа, която започна през 2007 година.

Основната причина за закриването на едно учебно заведение е липсата на достатъчен брой ученици. След това държавата поема задължението за безплатен превоз на децата от населеното място, останало без учебно заведение, до най-близките училища в съседни населени места. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
fallback