fallback

Петър Ганев: Криминалният опит за разклащане на банките не успя

Ситуацията днес показа, че не трябва да се трупат бюджетни дефицити, а да има резерви, които да помагат при появата на проблеми, заяви Николай Василев

09:19 | 01.07.14 г. 6

Имаше криминален опит за разклащане на банковата система, който се оказа неуспешен, каза икономистът Петър Ганев пред bTV. Според него реакцията на правителството по отношение на тази ситуация е била навременна и адекватна.

От създалата се паника губят всички – вложителите са загубили своите лихви при предсрочното прекратяване на договорите, а обществото като цяло губи, защото „всички ползваме банкови услуги”, посочи Ганев.

Според него се е действало максимално бързо за предотвратяване на паниката. По отношение на Корпоративна търговска банка (КТБ) ръководството й в петък (20 юни) се e обърнало към Българската народна банка (БНБ), която е „влязла” в банката и в неделя вече е излязла с решение при създалата се ситуация, припомни Ганев.

Той посочи още, че следващия петък (27 юни) пък е имало координирана атака, на която банката е отговорила адекватно още същия ден, а „показните арести през почивните дни” са били отговорът на правителството в тази ситуация.

Днес ситуацията вече е много по-спокойна, заяви от своя страна Николай Василев, министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев. Според него ситуацията се стабилизира, защото „много институции са направили много неща заедно”.

Василев посочи, че случилото се в предишните дни има малко прилики със ситуацията през 1997 година. Тогава е имало фундаментални проблеми – неработеща икономика и банки в лошо финансово състояние.

Ситуацията днес показа, че не трябва да се трупат бюджетни дефицити, както се случва през последните шест години, смята Василев. „Хубаво е да има резерви, защото като дойдат проблеми, както неминуемо се случва, държавата да може да извади голямата пушка, както направи сега”, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
fallback