IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри 3,3 млрд. лева в подкрепа на банките в България

Не става дума за средства, които ще бъдат отпуснати от Брюксел, а за кредитна линия със средства на българското правителство

08:58 | 30.06.14 г. 66
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лева. Става дума за финансов ресурс на България, а не чуждестранен, като Брюксел дава разрешение за използването на схемата, защото подобни мерки могат да облагодетелстват едни пазарни участници за сметка на други.

Механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства, съобщават от пресслужбата на комисията. 

На 29 юни българското правителство е поискало одобрението на кредитна линия в подкрепа на банковата система заради спекулативните атаки през последните седмици, уточняват от Брюксел.  "ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС", посочва се в съобщението на Комисията.

През миналата седмица е имало атака към третата по големина банка в България, като граждани са призовани да теглят своите депозити, посочва Комисията. Това предизвика опасения за ликвидността на банката, макар и банковата система в България да е добре капитализирана и да има високи нива на ликвидност спрямо останалите държави в ЕС, посочват от ЕК. 

Ако се наложи, българското правителство може да използва схемата за повишаване на ликвидността и защита на финансовата система. 

Европейският комисар Хоакин Алмуния, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.

В съобщението се казва още, че Европейската комисия е в тесен контакт с българското правителство и следи развитието на ситуацията в банковия сектор у нас. 

Още по темата вижте във видео материала на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 10 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Абе не баш според мен. По-консервативните банки кешират според мен парите, изтеглени от *** но е вярно че нямат полза от срив на доверието в банковата система. От друга страна, тоя кеш няма какво да го правят и по-скоро им е проблем, та за това. Така поне аз мисля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 18 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Еми Графе, как да го определям? До сега виждаме само санкции. Санкции за потота, санкции за ***, санкции за въглеродните е мисии, е един път да кажат да, виждаме че хората са в притеснение, действайте. А в случая с банките думата е важна. Дума предизвика кризата, дума ще я оправи. В родината ни, дето никой на нищо не вярва, ЕК е някакъв авторитет и подобно изявление прави много за възстановяване на доверието. Както вече казах, за мен подкрепата на търговските банки беше достатъчна, но за тези дето висят пред банката да си изтеглят спестените от заплатка 2000 левчета не са. Те не разбират какво значи това. Те чуват че ЕК е казала да са спокойни и това може да ги успокои, не Чобанов или Плевнелиев или Орешарски или Искров. Те ако кажат спокойно, ние си казваме, щом така казват, значи има нещо. Ако си мълчат, казваме абе тия кво си мълчат, значи има нещо. Параноя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 18 rate down comment 1
Graf
преди 10 години
Съвсем естествено. Те да не са мазохисти?Нали ако атаката срещу *** успее, то някоя от другите е на ред?Този който бе калкулирал и банкова криза насред политическата, па и я инициира е престъпник, а правоохранителните органи дрябва да го идентифицират и затворят на топло.Да се надяваме, че лошото отмина и че сега ще сменяме само джамове, а няма да се прави основен ремонт на колибата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 16 rate down comment 3
Graf
преди 10 години
"Аз не говоря за финансирания!!!! Говоря за кредитна линия, говоря за заем. Те само казват - при нужда имате пари, не се притеснявайте!"Това па от де го разбра? Чак толкова дашни не са. :)Казаха: "Щом имате ресурс да си подкрепите банките - добре, но до 3.3 милиарда" :)Между другото, ще стигнат и артисат. Нале не вярваш да затворят *** в буркани 3.3 милиарда кеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 24 rate down comment 3
data
преди 10 години
По важната новина изтече вчера мимоходом : Банките застават зад *** . Ще се види на между банковия пазар . Но едно е ясно - няма кой да бие консолидирана банкова система + БНБ+Правителството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 2
alexx
преди 10 години
Сумата е близка до емисията, която взехме на 3 % преди няколко дена. По-голямата част трябваше да събира прах у БНБ, сега ни позволяват временно да я налеем у банките :D А заглавието, което се върти у медиите, ЕК ни помага, е за да се успокоят паникьорите. Големият батко ни помага :D Нищо, че ни си имаме ресурс сами да се справим, хихи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 4
Graf
преди 10 години
Радвам се, че определяш като помощ разрешението им да си ползваме нашите пари в нужда. :)Без да ни наругаят в аванс.Викаш, парите не са важни, но па благата приказка на някаква чиновничка в оставка какъв полет на самочувствието дава. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 7
LuckyYou
преди 10 години
Аз не говоря за финансирания!!!! Говоря за кредитна линия, говоря за заем. Те само казват - при нужда имате пари, не се притеснявайте! Тъй като няма никаква нужда, няма и да ги пипнат тия пари наще хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Няма никакво значение колко е силна ЕЦБ. След като не сме в ЕЗ, ЕЦБ може да се прави че не ни забелязва. Има си достатъчно ядове със свинчетата че да се занимава с нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 23 rate down comment 1
Graf
преди 10 години
LuckyYou, намалете ентусиазма. Никой не дава цент. Тези пари са си наши, имаме си ги, ще се оправим сами. :)ПППрави разлика между ЕЦБ и ЕК. Съвсем различни неща са, а ЕЦБ не финансира правителства и национални банки. Само търговски. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още