IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри 3,3 млрд. лева в подкрепа на банките в България

Не става дума за средства, които ще бъдат отпуснати от Брюксел, а за кредитна линия със средства на българското правителство

08:58 | 30.06.14 г. 66
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лева. Става дума за финансов ресурс на България, а не чуждестранен, като Брюксел дава разрешение за използването на схемата, защото подобни мерки могат да облагодетелстват едни пазарни участници за сметка на други.

Механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства, съобщават от пресслужбата на комисията. 

На 29 юни българското правителство е поискало одобрението на кредитна линия в подкрепа на банковата система заради спекулативните атаки през последните седмици, уточняват от Брюксел.  "ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС", посочва се в съобщението на Комисията.

През миналата седмица е имало атака към третата по големина банка в България, като граждани са призовани да теглят своите депозити, посочва Комисията. Това предизвика опасения за ликвидността на банката, макар и банковата система в България да е добре капитализирана и да има високи нива на ликвидност спрямо останалите държави в ЕС, посочват от ЕК. 

Ако се наложи, българското правителство може да използва схемата за повишаване на ликвидността и защита на финансовата система. 

Европейският комисар Хоакин Алмуния, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.

В съобщението се казва още, че Европейската комисия е в тесен контакт с българското правителство и следи развитието на ситуацията в банковия сектор у нас. 

Още по темата вижте във видео материала на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

43
rate up comment 4 rate down comment 1
a_d_d
преди 10 години
Точно така! За Бога братя не гласувайте за партии, които вече са ни управлявали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
А за виновни както знаем са обявени само Костов, Борисов и Цветанов, Р. Овч., Ахмед Доган и протежето му Пеевски но това не оневинява всички останали играчи в театъра за българска "демокрация" и "свобода".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Graf и аз мисля подобно на теб.Задкулисието за пореден път си прави гаргара с народа и страната и умели участници със своите роли са всички партии в сегашния парламент.Цацаров е масон и според документите покрай едни съдебни дела е член на пловдивската масонска секта заедно с Георги Първанов и Цветан Цветанов, Плевнелиев също е масон само че е член на високопоставена европейска ложа. Гадовете продължават да си стоят в сянка и уж се карат и воюват помежду си а всъщност точно по този начин управляват България, държат я в бедност и продължават да я дърпат надолу.БСП/ДПС/ГЕРБ въпреки очевидните различия са слугинаж на едно и също задкулисие, което винаги досега е управлявало България след 1989г. независимо кой е спечелил изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 12 rate down comment 0
Graf
преди 10 години
Персоналните проблеми на един подуправител не засягат механизмите. За БНБ е ясно, че подкрепата на функционираща банка е по-евтина от преминаването през одит и през оздравяване. Паниката около *** ще е максимум до седмица, затихващо, а вложителите в КТБ ще местят до един. Защо прокуратурата си позволи подобни действия срещу БНБ е въпрос с понижена трудност. По-същественото е, че нейната безконтролност води до абсолютна безотговорност, а това до факта, че вместо пазител на закона ГП се превръща в заплаха за сигурността ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 24 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Ами всъщност, страшното е, че тези май наистина не са от никоя партия. Станали са много силни и който и да дойде на власт, се сдушава с тях, иначе не може да дойде на власт или пък ще си тръгне бързо. Това са хора, владеещи медиите, икономиката и съдебната система. Трудно някой (който и да било) ще тръгне срещу тях. Катаклизмите станаха, защото те се сдърпаха по между си а не защото някоя държавна институция им е казала нещо напреки. А колко е *** избирателя, не се съмнявай, МНОГО е ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 30 rate down comment 0
Graf
преди 10 години
Цацаров скочи и на БНБ. Кой дърпа конците на Цацаров?Кой ползва ресурсите на Пеевски, за да може шопара да клати цялата страна?Ако избирателят не е ***(съмнявам се) ще остави в опозиция и БСП, и ГЕРБ, и ДПС.За да се изясни въпросът с Кой. Защото шопарът стана *** по времето когато управляваха НДСВ + ДСП, после БСП+НДСВ+ДПС, а накрая наля мощ, килограми и самочувствие по времето на ГЕРБ. За тази, последната година, просто ги изконсумира.Кой създаде това животно?Отговор не можем да получим от ГЕРБ, БСП и ДПС. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Графе, да не забравяме, че малко преди това беше отстранен от длъжност и обвинен подуправител на БНБ. Та.. дали БНБ щеше да я подкрепи и как точно ( с гръб или изодзадзе) не е много ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 10 години
Освен това тъй като инициативата е на КТБ - много е вероятно акционерите в банката да си останат същите . Да почакаме 21-ви но ми се струва че ще стане ясно и че капитала и ликвидността и е достатъчен а и лошите и кредити са в нормални граници .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 14 rate down comment 0
data
преди 10 години
Главната опасност за държавата е в тайният съюз ГЕРБ-ДПС .При кого КТБ стана банка фактор в държавата ?При кого ДПС получи Булгартабак ?С чий общински съветници "Лафка" превзе българските градове ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още