fallback

Икономисти: Липсата на доверие доведе до ситуацията в банковата сфера

Политиците да спрат с атаките помежду си и да се подкрепят действията на БНБ, призоваха Стоян Александров и Георги Ангелов

10:01 | 28.06.14 г.

Липсата на доверие в институциите е част от причината за ситуацията в банковата сфера днес, смятат икономистите Стоян Александров и Георги Ангелов. В ефира на БНТ те препоръчаха отговорно поведение на политиците и спиране на атаките между политиците, както и на критиките към действията на БНБ.

Стоян Александров заяви, че трябва да спрат изказванията, че страната е във фалит, „защото това не е така и във финансово отношение страната не е по-зле отпреди една година”.

Според него мерките за стабилизиране на системата минават именно през връщането на доверието. На следващо място, буквално до понеделник, политиците трябва да свикат съвет на изтъкнати икономисти, които да дадат съвет за успокояване на ситуацията и при нужда да бъдат предложени законодателни промени.

„Това е дневният ред сега”, допълни още Александров.

Според него Народното събрание трябва да позволи и емитиране на още дълг – външен и вътрешен, за да бъде осигурена още ликвидност, ако се наложи, както и да се обмисли вариант за ограничаване на банковите операции, по подобие на Кипър, но само по отношение на трансферите и тегленията.

Финансистът посочи, че може да се започнат и стъпки за предпазно споразумение с Международния валутен фонд и Световната банка.

Част от 800-те млн. лева, изтеглени от Първа инвестиционна банка (ПИБ), са всъщност преводи към други банкови институции и не са излезли от системата, коментира още бившият финансов министър в кабинета на Любен Беров. 

Той припомни, че банковата система е добре капитализирана и банките имат два пъти по-голяма капиталова адекватност спрямо банките на Запад и то след като те изпълнят изискванията в Базел III.

Според него от години има атаки срещу банковата сфера от хора, които имат проблеми с отделни банки. Финансистът призна, че банките са прекалили с масовото отпускане на кредити в годините преди кризата, но допълни, че ако квестори влязат в която и да е банка, те няма да опрощават кредитите.

ПИБ отговаря на условията да бъде рефинансирана от Българската народна банка дори и в условията на валутен борд, защото тя страда от временна липса на ликвидност и има достатъчно активи.

Георги Ангелов посочи, че случилото се в ПИБ е ирационално на макроикономическо ниво. Банката издържа световната финансова криза, гръцката криза и ръстът на лошите кредити и сега, когато няма никаква причина, тя изпада в това положение, допълни още той.

Икономистът посочи, че липсва доверие в системата, защото рационалната мярка за решаване на тази паника е гарантирането на влоговете. Това вече е направено, но то не дава резултат и затова трябват „радикални мерки, които да покажат, че държавата е от едната страна на бариерата срещу мутрите”, обясни Ангелов.

Заради ограничения в Закона за кредитните институции се спират коментарите под тази статия. Можете да изпращате мненията си по темата на info@investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:50 | 08.09.22 г.
fallback