fallback

Л. Дацов: Нито една банка не беше и не е заплашена от нестабилност

Реализираната доходност по емисията еврооблигации е изключително добра, смята бившият заместник-министър на финансите

08:49 | 28.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Няма никаква икономическа причина, поради която да не се вярва в стабилността на банките. Причините за случващото са изцяло политически. На това мнение е бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов. Той посочи още, че реализираната доходност по емисията еврооблигации е изключително добра.

„Обстановката е сложна. Тя се храни от слухове, не от реалността. Няма логика в поведението на хората", каза в ефира на ТВ Bulgaria On Air бившият зам.-министър. 

Според настоящия общински съветник в София няма никаква икономическа причина да не се вярва в стабилността на банките.

„Нито една банка, ако не се създава паника, не беше и не е заплашена от нестабилност", коментира Дацов и добави, че банките ни са добре осигурени и силно ликвидни.

„Ще ви дам един пример - средно в България,включително и двете банки, КТБ и ПИБ, са с около 20% на ликвидност. Т.е. бързоликвидните им средства, включително наличните - средствата в левове към общо активите им. А големите западни банки поддържат около 10% максимум. Дори някои са на 1,5% - представете си какви са съотношенията", заяви още Любомир Дацов.

Според него още утре лидерите на трите политически партии, гуверньорът на БНБ и премиерът трябва да организират пресконференция, да заявят, че ще действат заедно и да убедят всеки, който се изправи пред банковата система, че ще загуби.

Дацов смята, че причините за случващото се са изцяло политически. Той каза още, че единствената нормално работеща система в България е банковата. Дацов счита, че правителството ще се намеси и няма да допусне „глупостта с КТБ“.

„Правителството трябва да осигури финансова подкрепа чрез бюджета. Това вече е правено веднъж. Фискалният резерв предоставя парите на БНБ, а БНБ интервенира и осигурява достатъчно свеж ресурс, ако паниката продължи“, заяви бившият заместник-финансов министър. Той е уверен, че още в понеделник обстановката ще се нормализира.

„Получихме 1,5 млрд. евро от чуждите инвеститори. Тези хора гласуваха с парите си“, коментира Дацов емисията на външен дълг. „Лихвата бе изключително добра", добави той.

Цялото интервю с Любомир Дацов можете да видите на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Заради ограничения в Закона за кредитните институции се спират коментарите под тази статия. Можете да изпращате мненията си по темата на info@investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:41 | 10.09.22 г.
fallback