IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Заем от 5 млрд. лв. ще стабилизира ситуацията

Лидерът на ГЕРБ предлага парламентът да работи още месец

16:14 | 27.06.14 г. 34
Бойко Борисов: Заем от 5 млрд. лв. ще стабилизира ситуацията

Този парламент трябва да продължи да работи поне още един месец, защото е нужно да се емитира нов дълг от поне 5-6 милиарда лева, за да се стабилизира ситуацията. Това заяви след провелите се политически консултации лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, въпреки че настояваше за избори максимално бързо.

„На практика в началото на тези политически консултации ситуацията беше една, сега е друга, въпросът вече е колко бързо и как трябва да се викне МВФ, трябва веднага да се викне, след тази тройна коалиция следващият бюджет да го прави фондът“, коментира той.

Запитан защо България се нуждае от помощта на МВФ, той отговаря: „Основно заради експертизата, за да може страната да се успокои“, пише Ройтерс по темата. Агенцията добавя, че според анкетни проучвания ГЕРБ ще бъде най-голямата политическа сила в новия парламент. Днес ГЕРБ, БСП и ДПС се разбраха, че датата за предсрочния вот ще бъде 5 октомври.

„Да се надяваме, че сега всички ще са по-внимателни и мъдри и ще се говори за правителство на спасението“, призова той и добави, че „когато Орешарски и Чобанов кажат, че нещо е стабилно, това значи, че не е стабилно“.

Още днес исках да ги сменят, за да се успокоят хората, коментира лидерът на ГЕРБ, според когото правителството трябва да подаде оставка в края на юли.

„Сега вече трябва да се вика фондът, сега вече е длъжен този парламент да работи един месец, за да се направят всички законодателни промени и да се емитира нов дълг и от 5-6 милиарда“, настоя Борисов.

Той гарантира, че ще участва в работата на парламента и ще гласува за заема.

„Сега ще бъда принуден да гласувам за тези огромни пари, защото това е единственият начин да осигурим стабилността, поне месец трябва да се направи всичко нужно, за да се стабилизира системата, а след това да влезе служебното правителство, но банките трябва да се стабилизират“, заяви той.

Борисов добави, че се надява прокуратурата да потърси наказателна отговорност за това, което се случва в банковата система.

„Но е крайно несериозно вицепремиер да излиза и да казва: „Някой излиза и дава по 50 лева да правят опашки пред банката“, упрекна той министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Относно датата за предсрочните избори, около която се обединиха всички партийни лидери, Борисов съобщи, че я е предложил той.

„Неслучайно, тъй като най-бягащата дата за избори беше 5 октомври, защото на 4 бил религиозен празник на мюсюлманите, се предлагаха други дати, аз затова предложих 5-и, защото в ГЕРБ има много български мюсюлмани“, обясни лидерът на опозицията.

Припомняме, че последният вот на недоверие срещу кабинета, който ГЕРБ внесоха, беше за слабости във фискалната политика.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 8 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 10 години
Само не разбрахме какво й е на ситуацията? А, вероятно се има предвид, че през този уикенд се очаква и задължителната за тази схема на смяна на правителства погром над парламента от млади, красиви и образовани българи, вероятно блокада на София от бунтуващи се за нещо таксиметрови шофьори... инструментариума е ясен! Както казах - гледан филм, римейк.Само дето тъпакът не може да си държи устата затворена, много бърза да дрънка и вече в аванс ни разказа какво предстои... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 9
bgMan
преди 10 години
ПИЧ , много си прав.Мави - заслужавате точно Винету и Поразяващата ръка да ви прати в канала на историята с цялото ви високомерие, гордост и наперен парламентаризъм защото най-много продавахте България и пречехте на развитието й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Директно тр. да се отива на предпазно споразумение с някоя реномирана психиатрия, като става дума за тоя, няма какво да се минава през мвф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 4
data
преди 10 години
В предвид изказванията на ТОЗИ индивид , аз съм за сключване на предпазно споразумение с МВФ - все пак някой трябва да пази българските граждани от малоумието на политиците ни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 2
ПИЧ
преди 10 години
Аз лично съм притеснен, че при Бойко не остана един сериозен финансист - Дянков си отиде, Влади Горанов става шеф на Общинска банка, не знам кой го съветва, понякога изпуска неправилни неща, а още по-лошо да си сменя мнението, след като е казалвал, че не иска покачване на задълженията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
Защото почти един милион *** от българската популация го издигнаха с гласовете си за Вожд. Така е в демокрацията! Ум умува, им царува, ум патки пасе! хахаха! Честит ви Вунету, а Поразяващата ръка ще ви я сложат от МВФ! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 37 rate down comment 8
LuckyYou
преди 10 години
Ето този човек с говоренето си не помага по никакъв начин! Най-вредният човек в държавата в момента е Бойко Борисов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 2
gabarduk
преди 10 години
довчера критикуваше емитирането на нов дълг днес обърна другата страна. странно.АЛОО А КОЙ ЩЕ ГО ВРЪЩААА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 12
bgMan
преди 10 години
А тези сегашните добре ли са с главата щом за година, година и половина профукаха много повече от 5 милиарда?Или ако са наш'те може?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 9
user12
преди 10 години
Тоя не е добре с главата. Да му гласуват 5 милярда да има да си харчи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още