IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Заем от 5 млрд. лв. ще стабилизира ситуацията

Лидерът на ГЕРБ предлага парламентът да работи още месец

16:14 | 27.06.14 г. 34
Бойко Борисов: Заем от 5 млрд. лв. ще стабилизира ситуацията

Този парламент трябва да продължи да работи поне още един месец, защото е нужно да се емитира нов дълг от поне 5-6 милиарда лева, за да се стабилизира ситуацията. Това заяви след провелите се политически консултации лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, въпреки че настояваше за избори максимално бързо.

„На практика в началото на тези политически консултации ситуацията беше една, сега е друга, въпросът вече е колко бързо и как трябва да се викне МВФ, трябва веднага да се викне, след тази тройна коалиция следващият бюджет да го прави фондът“, коментира той.

Запитан защо България се нуждае от помощта на МВФ, той отговаря: „Основно заради експертизата, за да може страната да се успокои“, пише Ройтерс по темата. Агенцията добавя, че според анкетни проучвания ГЕРБ ще бъде най-голямата политическа сила в новия парламент. Днес ГЕРБ, БСП и ДПС се разбраха, че датата за предсрочния вот ще бъде 5 октомври.

„Да се надяваме, че сега всички ще са по-внимателни и мъдри и ще се говори за правителство на спасението“, призова той и добави, че „когато Орешарски и Чобанов кажат, че нещо е стабилно, това значи, че не е стабилно“.

Още днес исках да ги сменят, за да се успокоят хората, коментира лидерът на ГЕРБ, според когото правителството трябва да подаде оставка в края на юли.

„Сега вече трябва да се вика фондът, сега вече е длъжен този парламент да работи един месец, за да се направят всички законодателни промени и да се емитира нов дълг и от 5-6 милиарда“, настоя Борисов.

Той гарантира, че ще участва в работата на парламента и ще гласува за заема.

„Сега ще бъда принуден да гласувам за тези огромни пари, защото това е единственият начин да осигурим стабилността, поне месец трябва да се направи всичко нужно, за да се стабилизира системата, а след това да влезе служебното правителство, но банките трябва да се стабилизират“, заяви той.

Борисов добави, че се надява прокуратурата да потърси наказателна отговорност за това, което се случва в банковата система.

„Но е крайно несериозно вицепремиер да излиза и да казва: „Някой излиза и дава по 50 лева да правят опашки пред банката“, упрекна той министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Относно датата за предсрочните избори, около която се обединиха всички партийни лидери, Борисов съобщи, че я е предложил той.

„Неслучайно, тъй като най-бягащата дата за избори беше 5 октомври, защото на 4 бил религиозен празник на мюсюлманите, се предлагаха други дати, аз затова предложих 5-и, защото в ГЕРБ има много български мюсюлмани“, обясни лидерът на опозицията.

Припомняме, че последният вот на недоверие срещу кабинета, който ГЕРБ внесоха, беше за слабости във фискалната политика.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 5 rate down comment 23
Nikola666
преди 10 години
Ако имаш данни за извършено престъпление, можеш да подадеш сигнал в прокуратурата или в най-близкото поделение на МВР. А може и да ги качиш в интернет и да ни изпратиш линк. Но ако не го направиш значи си дрънкаш глупости като председател на ОФ, какъвто със сигурност си бил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Да зема да ти купя един билет за Америка, та да мирясаш и да намериш покой, а? Ще измислим и къде да отседнеш за месец-два, докато ти зараснат травмите от комунизма? После ще требва да бачкаш, обаче!Само твоя работа си е да си извадиш виза. Кажи им, че тука комунистите ти пречат и ще ти дадат веднага! Да не се окаже, че и за Америка не ставаш...? хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 14 rate down comment 8
Internet
преди 10 години
Абе, юнак. Боко Тиквата открадна 1.5 млрд лв отЗдравната каса, преполови надолу фискалния резерв, доведе народа до състояние да се пали поулицитеСега, *** гербав- имарезервот 28 млрд. лева -рекорд, никога България не е взимала по-ниски лихви заем и икономиката има някакъв растежНадничар нещастен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 32
Nikola666
преди 10 години
Само да припомня че в разгара на кризата помощ от МВФ взеха Португалия, Испания, Гърция, Ирландия, Кипър, Словения, Румъния, може и да съм пропуснал някой. Но не и България. Но след една година власт на БСП и нас трябва да ни спасяват.На гласувалите за БСП честито. Бедните ще станат още по-бедни. И пак ще се чудят кой им е виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 0
data
преди 10 години
Само поправка - Орешарски не закопа държавата . Закопаха я тия дето го издигнаха . Ако обърнете внимание секторите дето пряко се ръководят от него са си ок , виж партийните калинки яко се ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 4
Nikola666
преди 10 години
Вярно че сме гледали филма. При Андрей Луканов, Любен Беров, Жан Виденов и сега Епизод 4 "Орешака закопа държавата".Заради тези филми децата избягаха в Америка. Не в Русия, в Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Никакъв проблем!Спретвате му веднага още една постановка с малко кръв по новия асфалт дето той лично го полага или пък фалшификация тип Костинброд 2 и пак сте вие наред. Такива европейски мозъци лъжете, крадете и премятате та един физкултурник ли ще ви се опре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 12
dakl
преди 10 години
България в никакъв случай не би могла да издържи, ако ББ отново се върне във властта. Тя просто ще престане да съществува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Човече, ти си болен! Отровен си от лоши мисли! Имаш нужда от специализирана помощ! Излъчваш всички симптоми на психясал, депресиран неудачник, който търси възмездия от света наоколо заради собствената си непълноценност! Такива като теб се събират при Волен Сидеров и чакат Денят на Възмездието! Даже комунистите навремето избягваха да дават много власт на такива като теб - най-много до заводски секретар на БКП стигаха... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 10 години
Бе ако става дума за психиатрия - опашката ще е дълга !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още