fallback

За финансова дупка в бюджета от 10 млрд. лева предупреждават "реформаторите"

От "Реформаторския блок" поискаха свикване на съвета по национална сигурност, на който да бъде изработен спасителен план за икономиката

14:30 | 02.06.14 г. 4

Катастрофален сценарий за развитие на икономиката в следващите месеци представиха от „Реформаторския блок“. Според изчисленията на техния икономически екип само за година управление кабинетът „Орешарски“ е направил „финансова дупка“ от 10 млрд. лева в бюджета.

По тази причина и реформаторите поискаха спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). На заседанието да бъде съставен спасителен план за предотвратяване на фалита на държавата, поиска Найден Зеленогорски от Блока. Този план трябва да се превърне в програма на служебния кабинет, допълни още той.

В съвета обаче не трябва да участват само парламентарно представените партии, а и тези, които изпратиха депутати в европейския парламент, допълват още от пресцентъра на "Реформаторския блок".

"Финансовата дупка" в бюджета е породена от нови, краткосрочни задължения, натрупани от Националната електрическа компания (НЕК), Българския енергиен холдинг (БЕХ), сред които и дълг от 1,2 млрд. лева за строителството на „Южен поток“, нови дългове, задлъжнялост на общините и здравеопазването. 

„Всеки работещ българин е задлъжнял с 3 хил. лева, или с по една минимална работна заплата на месец“, поясни Мартин Димитров. 

Задълженията на НЕК са 3 млрд. лева, на БЕХ - 1 млрд. лева, на общините и в сферата на здравеопазването са общо 1 млрд. лева, както и 3 млрд. лева, които правителството се готвят да емитират, обясниха още "реформаторите", цитирани от БТА.

Според икономиста Георги Ганев през следващите месеци няма да има ръст на работните заплати, нито нови работни места, но за сметка на това ще се повишават данъците и таксите, лихвите по кредитите и ще се повишат цените на енергоносителите.

„Българинът ще обеднява с гръцките темпове, въпреки че и сега сме много по-бедни от гърците“, допълни още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:45 | 11.09.22 г.
fallback