fallback

Банките добавиха още 83 млн. лв. към печалбата си през април

За резултата допринасят свиването на разходите за лихви, както и по-малкият размер на обезценките, отбелязват от БНБ

09:17 | 02.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Банките добавиха още 83 млн. лв. към печалбата си през април. Финансовите институции, опериращи на територията на България, увеличиха финансовия си резултат с 11% на месечна и с 90% на годишна база. За първите четири месеца на годината печалбата им възлиза на 306 млн. лв. - ръст от 45% на годишна база, показват изчисления на Investor.bg на база статистиката на Българска народна банка (БНБ). За първите три месеца на 2014 г. печалбата на трезорите нарасна с 34% до 224 млн. лв.

Общата сума на активите на банковата система е на практика без промяна в сравнение с март, понижавайки се минимално с 0,07%, или с 63 млн. лв., до 86,44 млрд. лв. За една година обаче активите на кредитните институции растат с 4,72 на сто.

Няма промяна и в топ пет на банките що се отнася до размера на активите. Първа продължава да бъде УниКредит Булбанк с активи за 12,69 млрд. лв. към края на април. Втора е Банка ДСК с размер на активите от малко над 8,95 млрд. лв.

Трета е Първа инвестиционна банка с близо 8,71 млрд. лв. Все пак разликата между втората и третата банка е минимална и е възможно в следващите месеци да станем свидетели на разместване в своеобразната класация. Четвърта позиция е за Корпоративна търговска банка, а пета – за Обединена българска банка.

Влияние върху финансовия резултат оказват повишените финансови приходи вследствие на свиването на разходите за лихви, както и по-малкият размер на натрупаната обезценка, отбелязват от БНБ. Към края на април обезценката на активите е 255 млн. лв., или със 71 млн. лв. по-малко в сравнение със същия месец на 2013 г. За година банките са намалили разходите си за лихви с 11,54%.

Този факт се е отразил положително на нетния лихвен доход – разликата между приходите и разходите за лихви. За последната година показателят се е подобрил с 5,51%, или с 44,8 млн. лв., до 858,6 млн. лв. Въпреки това спрямо март нетният лихвен доход на трезорите е спаднал с 2,05%.

Към края на април банковата система остава изключително ликвидна независимо от регистрирания спад при средствата по разплащателни сметки и по междубанковите депозити, отбелязват от БНБ. За периода коефициентът на ликвидност е 26,22%.

Фирменото кредитиране бележи умерено възстановяване от началото на годината за сметка на потребителското финансиране. Нарастването на кредитите за предприятия с 341 млн. лв., или с 0,9% на месечна база, и на потребителските заеми с 12 млн. лв. - 0,1 на сто спрямо март, е съпроводено с намаление при другите сегменти на кредитния портфейл.

През април привлечените средства са с 61 млн. лв., или с 0,1%, по-малко спрямо март, като на практика остават без изменение - малко над 75,34 млрд. лв. Тук попадат и депозитите на населението, които се увеличават с 371 млн. лв. за месец.

Печалба на банковата система (в млн. лв.)

Графика: Investor.bg, по данни на БНБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:02 | 12.09.22 г.
fallback