fallback

Дончев: Спирането на еврофондовете е огромен проблем за бюджета

Засега разходите от бюджета заради спряното финансиране от ЕС възлизат на около 1,6 млрд. лева, смята бившият министър

16:40 | 03.05.14 г. 5
Автор - снимка
Създател

„Спирането на средствата по оперативна програма "Околна среда" е проблем за общините, за строителните фирми, проблем за социалната сфера и най-вече проблем за бюджета". Това е коментирал днес водачът на листата на ПП ГЕРБ за евроизборите Томислав Дончев при откриването на Третия национален събор на животновъдите край Петропавловския манастир, съобщи пресцентърът на партията.

Дончев е уточнил, че когато се спре европейското финансиране, всичко трябва да бъде продължено с пари от бюджета.

Водачът на листата на ГЕРБ е допълнил, че към момента разходите, направени от бюджета, заради спряното финансиране от ЕС, са около 1,6 млрд. лева. "Ако тази ситуация се запази, до края на годината сигурно ще станат 4 - 5 млрд.лв., при което бюджетът няма да издържи", е посочил Дончев.

"Оперативна програма "Околна среда" е спряна от края на миналата година. Но след резолюцията на Европейския парламент и глупостите, които се направиха в България, опасността е огромна", заявява още Дончев.

Припомняме, че преди дни Дончев вече коментира темата, като заяви, че "кабинетът е прехвърлил тежестта с корекциите по ОП "Околна среда“ на общините". Той определи като „несериозни“ коментарите от управляващите, че договори по програмата са сключвани само с общини на ГЕРБ и затова сега санкциите засягат най-много тях.

Припомняме, че проекти по оперативна програма „Околна среда“ ще бъдат санкционирани заради нарушения при обществените поръчки, а е въпрос на време да се изясни дали ще има корекции при Програмата за развитие на селските райони. Основен акцент е намаляването на административната тежест върху изпълнителите на проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:42 | 11.09.22 г.
fallback