fallback

Изборите за Европейски парламент ще струват почти 24 млн. лева

Предсрочните избори през миналия май са коствали на бюджета 21,2 млн. лева, като увеличените разходи сега идват от промените в Изборния кодекс

18:15 | 01.04.14 г.

Министерският съвет е одобрил план сметката за разходите по подготовката и провеждането на изборите за Европейски парламент. Предвидените средства за вота, насрочен за 25 май, са 23,89 млн. лева, съобщи правителствената пресслужба.

За предсрочните избори за Народно събрание през май 2013 година правителство на Борисов с едно от последните си решения беше отделило 21,2 млн. лева. С промените в Изборния кодекс обаче разходите се увеличават.

В новия кодекс са заложени разходи за медийни пакети, за партиите, коалициите и инициативните комитети, които нямат право на държавна субсидия по Закона за политическите партии. Медийните пакети струват на бюджета 2 млн. лева.

С промените на изборното законодателство е предвидено и увеличаване на средствата за възнаграждение за избирателните комисии – членовете вече ще получават възнаграждение за два дни. В резултат и разходите за провеждането на изборите се увеличават с 1,85 млн. лева.

Със средствата за провеждането на изборите ще бъдат финансирани дейностите по организационно-техническата подготовка за вота. Те са съгласувани с Централната избирателна комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
fallback