fallback

Европейските социалисти са за общ данък в ЕС върху финансовите трансакции

Начинът, по който ЕС функционира, разочарова голяма част от гражданите, каза Сергей Станишев

13:10 | 28.03.14 г. 2

Европейските социалисти са за общ данък в ЕС върху финансовите трансакции. Това каза на конференция за социалната политика на Европа лидерът на социалистите Сергей Станишев.

"Европейският проект – начинът, по който ЕС функционира, не вдъхновява голяма част от гражданите. Все повече хора се разочароват и набират сила националистически партии, които трупат влияние в резултат на кризата и последиците върху ЕС4, каза Станишев.

Регине Шуберт от фондация „Фридрих Еберт“ изтъкна същия казус. „Сблъсквайки се с все по-сериозни социални проблеми, все повече хора се обръщат към крайно популистки модели, но ние не бива да го допускаме. Стремим се към една социална Европа, в центъра на която са гражданите“, заяви тя.

Според Станишев в европейски мащаб истинският проблем е, че държавите харчат твърде много и трупат големи дългове, България бе едно от малкото изключения. "Отгоре, от Еврокомисията, бе налагана политиката на орязване на социалните разходи. В България Дянков с радост превърна социалната политика в геноцид към различните социални групи", заяви лидерът на социалистите.

„През изминалите 4 години в Европа и у нас имаше алтернатива - финансовият сектор трябва солидарно да понесе последствията от кризата и това, което причини на икономиката. Основният проблем на хората  в Европа е безработицата и обедняването – 26 млн. безработни, от тях 6 млн. млади хора“, каза още Станишев.

Той посочи, че европейските социалисти през последните години са били за въвеждането на данък върху финансовите трансакции. „Все повече страни - Германия, Франция, се обявяват този данък да бъде въведен. 12 страни са го превърнали в реалност. Нашата цел е това да е общоевропейски данък“, заяви Станишев. Той посочи, че европейските социалисти са поискали и специални програми за младежка заетост. Европа се отдалечи безкрайно от проблемите на хората, твърди лидерът на социалистите. Той се застъпи и за реиндустриализацията, за да се създават работни места.

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин каза, че в момента европейските граждани са разочаровани, заради последствията от икономическата криза. Освен това те в момента имат слабо въздействие върху случващото се на наднационално ниво. Процесът на вземане на решения в ЕС трябва да е прозрачен, за да мотивира гражданското участие, допълни Вигенин.

Георги Пирински, програмен директор на фондация „Солидарно общество“, изтъкна, че каузата на европейските социалисти била да се освободи пазарът от „деформациите на неолиберализма“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:43 | 12.09.22 г.
fallback