fallback

Бойко Борисов: Орешарски се готви за нов дълг следизборно

Никой не знае за какво ще се харчат парите, твърди лидерът на опозицията

12:23 | 27.03.14 г. 61

Премиерът Пламен Орешарски се готви да вземе нов дълг  веднага след изборите. Това каза в парламента лидерът на опозицията Бойко Борисов.

„Само че тогава пазарите са по-лоши. Всички му дават акъл, ако взима дълг, да го направи сега, само че те, както всяко нещо, отлагат за след изборите, тогава народът ще плати не само новия дълг, но и по-големи лихви по него“, каза Борисов.

Припомняме, че през тази година се очаква правителството да пласира общо 4,4 млрд. лв. дълг, с който ще се финансират плащания по падежи през 2015 г. и бюджетният дефицит, като около 3 млрд. лв. ще бъдат емитирани на външните пазари под формата на еврооблигации за 1,5 млрд. евро след евроизборите.

„Говорим за 3,9 млрд. лева, това, отсега казвам, е капан, който всяко следващо правителство няма да може да плати в тази криза, безработица и забатачени програми. Никой не знае за какво е този дълг, ще си харчат, после ние ще плащаме”, настоява лидерът на опозицията.

Борисов коментира още защо вчера вечерта ГЕРБ изненадващо внесе предложение за изменение в Изборния кодекс, с което иска да се запише, че ГЕРБ има 7 членове в ЦИК, БСП - 6, ДПС - 3, „Атака” – 2. Промените целят да покажат отново, че законът, направен от Мая Манолова, обслужва БСП и „Атака”, разясни той.

Според него парламентът е приел Изборен кодекс, който не е в унисон с изискванията на Венецианската комисия – „да не се променя ЦИК година преди изборите, да не се променя законът година преди изборите и да не се прави закон в полза на едно статукво между БСП, ДПС и „Атака”.  

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
fallback