fallback

През юни ще има преглед на проектите по публичния инвестиционен фонд

Най-ниските пенсии ще бъдат увеличени, но като част от комплексна пенсионна реформа, обеща финансовият министър в Стара Загора

17:06 | 20.03.14 г.

През юни ще бъде извършена проверка на рисковите проекти, кандидатстващи за финансиране по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“, съобщи в Стара Загора финансовият министър Петър Чобанов, цитиран от БТА.

Финансовият министър поясни още, че планираният външен държавен дълг ще бъде насочен към погасяване на падежиращи задължения от минали години. С емисиите вътрешен дълг пък ще се покриват дефицитите в бюджета, съобщава пресцентърът на финансовото министерство.

На срещата с бизнеса в Стара Загора Чобанов е обещал и увеличение на най-ниските пенсии, но като част от комплексна пенсионна реформа.

Посещението на Петър Чобанов в града е част от кампанията за увеличаването на популярността на Българската банка за развитие (ББР). „Когато сме на прага на икономически растеж, не трябва да продължаваме да губим предприятия и предприемачи, затова е важно сега да подадем ръка на бизнеса, за да вървим в правилната посока“, коментира той пред представители на 60 компании от града.

Припомняме, че ББР беше сочена от правителството като един от източниците на финансиране на малки и средни предприятия в страната, както и стартиращи бизнеси, към чиито проекти търговските банки често са скептични.

Приоритет ще имат предприятия от сектори като земеделие, туризъм, иновативни производства и износители, коментира по време на срещата си с бизнеса директорът на банката Иван Христов, пишат от пресцентъра на ББР.

Банката планира отпускането на нисколихвени кредити, с което да се нареди сред десетте най-големи банки в страната по размер на активите. 

„Българската банка за развитие има кредитен рейтинг, съпоставим с този на България, и поради това получава своя ресурс на сравнително ниска цена, а преотдавайки го, съдейства за едно общо понижаване на лихвените равнища на бизнес кредитирането в страната“, каза още Иван Христов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
fallback