fallback

Започна кампанията по директните плащания за земеделците

Стопаните вече могат да подават заявления и за преразпределителните плащания

15:36 | 18.03.14 г.

Кандидатите за директни плащания в Кампания 2014 г. вече могат да подават заявления за субсидиите. Срокът е до 15 май без санкции и до 9 юни със санкция от 1% за всеки ден закъснение. Документите се подават в Общинските служби „Земеделие”, съобщиха от фонда.

Новото тази година е Схемата за преразпределително плащане. Тя предвижда по-високо плащане на площ за първите до 30 ха (300 дка), за които земеделският стопанин е получил подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Очаква се за първите 300 дка подпомагането да е 45 лв./дка, а за всеки следващ декар в стопанството - около 30 лв.

Кандидатите трябва да подадат общо заявление за кандидатстване за директни плащания, където да отбележат, че искат да получат субсидии и по Схемата за преразпределително плащане. Прилагането й цели по-равномерно разпределение на директните плащания, като се насочват средства към малките и средни стопанства, припомнят от фонда. През 2014 г. земеделците могат да кандидатстват и за субсидии по следните схеми:

- Схема за единно плащане на площ; - Схема за ягоди и малини, необвързана с производството; - Схема за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България; - Схема за национални доплащания на хектар земеделска земя; - Схема за национални доплащания за тютюн, необвързана с производството; - Национални доплащания за говеда (необвързани с производството); - Национални доплащания за овце-майки и/или кози-майки (обвързани с производството); - Поддържане на производството на краве мляко в икономически уязвими ферми; - Поддържане на производството на краве мляко в необлагодетелстваните райони; - Поддържане на производството на краве мляко в нитратно уязвимите зони; - Специфично подпомагане за крави с бозаещи телета (обвързана с производството); - Отглеждане на овце-майки и кози-майки в икономически уязвими общини в Южна България; - Отглеждане на овце-майки и кози-майки в необлагодетелствани райони.

Кампанията по директни плащания 2014 г. стартира след обнародване на всички необходими наредби в Държавен вестник.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:52 | 12.09.22 г.
fallback