fallback

Единната сметка вече е закрита

Задълженията към държавата ще се плащат по четири нови сметки от 4 март

12:28 | 28.02.14 г. 3

Единната сметка вече е закрита и бизнесът вече не може да плаща задължения към държавата по нея. Закриването е станало днес в 11 ч., съобщиха експерти от Националната агенция за приходите (НАП). Заради предстоящите почивни дни данъци и здравноосигурителни вноски ще могат да се плащат от 4 март.

Припомняме, че законовата уредба, свързана с единната сметка, беше обявена за противоконституционна и беше отменена от парламента. 

От 1 март НАП открива 4 нови сметки за плащанията за данъци и осигуровки, съобщи Боряна Георгиева, директор на дирекция „Обслужване“ в централното управление на НАП. Това ще са следните сметки:

-за плащания към централния бюджет – за всички видове данъци - общ доход, ДДС, ЗКПО, лихви за дължими данъци, глоби и други имуществени санкции;

-за приходи към осигурителните фондове;

-за приходи към НЗОК;

-за плащания за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Ако някой все пак нареди плащане по единната сметка, парите ще бъдат върнати обратно в банката. 

Номерата на банковите сметки ще се публикуват на сайта на НАП, ще ги има в банковите офиси и в поделенията на "Български пощи". Големите данъкоплатци и осигурители получават хартиени писма с новите сметки, а останалите – мейли с линк към сайта на НАП. Целта е някой да не получи мейл с грешни сметки, с цел да бъде измамен, разясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Образецът за платежно нареждане не се променя, то ще се попълва, както и досега. Ще се попълват обаче нови кодове за всеки вид плащане. Няма промяна в сроковете за плащане на данъци, ДДС и осигурителни вноски.

В отделните сметки, по които ще се плащат данъци и здравни осигуровки, ще се погасяват задълженията по поредност на възникването им, съобщи още Боряна Георгиева. „Ако имате няколко задължения за данъци и преведете сума по съответната сметка за централния бюджет, то парите, които ще постъпят, ще погасят най-старото задължение“, разясни тя.

Остава възможността да се погасяват първо главниците, а след това лихвите.

Въвежда се още една промяна – по отношение на падежа на задълженията. „Досега, когато подадеш декларация за определено задължение и имаше постъпило плащане, парите стояха като надвнесени до момента, в който идваше падежът за плащане. Сега, ако имаш задължение и плащане, с постъпването на парите задължението се погасява преди крайния срок“, допълни Георгиева.

Ако някой сега има налични надвнесени суми по досегашната единна сметка и има задължения, те ще се погасят с останалите надвнесени пари. Отделно има възможност в рамките на 3 месеца лицата да заявят кое задължение да се погаси първо от надвнесените суми. Ако за 3 месеца те не се възползват, то при настъпването на ново задължение, то ще се покрива от надвнесените суми.

Лицата без надвнесени суми няма нужда да подават такива заявления и да посещават офисите на данъчните.

Боряна Георгиева припомни, че досега по отношение на здравното осигуряване и осигурителните вноски лицата имаха право да заявят първо кое задължение плащат. Това ще е възможно и при новия режим – това заявление се подава преди извършването на плащането. Така самоосигуряващите ще могат да заобиколят плащането на най-стария дълг, уточни Росен Бъчваров

Гражданите както досега ще имат възможност да проверяват с електронен подпис или ПИК какво дължат.

Единната сметка беше една мярка с много повече предимства, отколкото недостатъци, но това не означава, че трябва да противоречи на Конституцията. Докато действаше, тя спести на бизнеса банкови такси за 36 млн. лв. Единната сметка намали административната тежест, а за коректния към бюджета бизнес тя беше едно безспорно улеснение, допълни Бъчваров.

Той отчете още, че след въвеждането на единната сметка през 2012 г. са били 260 млн. лв. стари задължения за данъци и здравноосигурителни вноски.

Промените не би трябвало да доведат до хаос, твърдят данъчните.

В отговор на въпрос те уточниха, че няма проблем фирмите да превеждат заплатите на служителите си днес, а осигуровките – от 4 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
fallback