fallback

Иво Димитров: Законът за личния фалит ще стабилизира цялата система

В ЕС този регламент работи отдавна, посочва изпълнителният директор на Финсити България

19:32 | 04.02.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Законът за личния фалит доказано води до стабилизиране на цялата система, заяви в ефира на Bulgaria On Air Иво Димитров, изпълнителен директор на Финсити България.

По думите му това е поредният опит за регламент в това отношение в България, докато в голяма част от страните в Европейския съюз тази стъпка вече е направена.

Възможностите за много злоупотреби и ощетяването на банковата система са основните опасения, свързани с въвеждането на този закон, коментира Димитров.

Според него Законът за личния фалит ще доведе до известна предсказуемост. В противен случай се насажда усещане за обреченост, което ще доведе до спиране инициативността на хората. Това пък ще стане причина никой да не иска да ползва кредитиране.

Във връзка със самите кредити Димитров подчертава, че във Франция 80% от всички кредити в системата се получават чрез професионални посредници, благодарение на което гражданите вземат информирани решения.

Той подчертава, че статутът на фалит на физическо лице може да се обявява само от съда по молба на самото физически лице. Основните опасения са, че това би могло да натовари системата, коментира експертът, но смята, че това трябва да се случи.

Хората, изпадащи във временна неплатежоспособност в момента са принудени от системата категорично да преминат в сивия сектор, а по съвет на адвокатите си прехвърлят активите си към лица, непряко свързани с тях по съребрена линия, твърди Димитров. Според него този механизъм не е ефективен и всички се оказват губещи.

Като алтернативи на Закона за личния фалит той вижда възможността за десетгодишна давност на дълга и прекратяването на онаследяването му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:15 | 10.09.22 г.
fallback